Королева Великобританії Єлизавета II та її чоловік герцог Единбурзький принц Філіп сьогодні, 20 листопада, відзначають так зване платинове весілля - 70-річчя з моменту укладення шлюбу.

Це рекорд - раніше ніхто з британських монархів такий серйозний ювілей не святкував, пише ТАСС.

91-річна Єлизавета і 96-річний Філіп повинні будуть провести цей день у Віндзорському замку, можливо і буде святкування, але лише для найближчих друзів і членів королівської сім'ї.

Наслідна принцеса Єлизавета і лейтенант Філіп Маунтбаттен, який належав до монаршої династії Греції, що представляла собою гілку датського королівського дому Глюксбургів, повінчалися у Вестмінстерському абатстві 20 листопада 1947 року. Двоє з чотирьох дітей королівської родини - принц Чарльз і принцеса Анна - народилися ще до сходження Єлизавети на британський трон 6 лютого 1952 року, а двоє інших - принци Ендрю і Едвард - коли вона вже була королевою.

Принц Філіп наприкінці літа нинішнього року офіційно відійшов від виконання обов'язків члена королівської сім'ї, проте це не заважає йому досить часто супроводжувати Її Величність на різних заходах. 

Щороку 20 листопада на всіх урядових будівлях майорить прапор Великобританії.

20 листопада 1947 принцеса Єлизавета (майбутня королева Єлизавета II) вийшла заміж за Філіпа Маунтбаттен (Philip Mountbatten), герцога Единбурзького, у Вестмінстерському абатстві в Лондоні. Після весілля Єлизавета взяла титул чоловіка і стала принцеса Єлизавета, герцогиня Единбурзька. Після сходження королеви на трон в 1952 році, річниця її весілля стала днем прапора в країні.

Встановленням днів прапора у Великобританії займається Департамент у справах культури, ЗМІ і спорту (DCMS).

Разом з річницею весілля монарха, днем прапора вважають день одруження королеви, День приєднання, День коронації, День Співдружності, дні народження членів королівської сім'ї, День Європи, і поминальну неділю.

Прапор також піднімається в день відкриття і закриття парламенту Великобританії.

У такі дні прапор піднімається на урядових будівлях (будівлях, використовуваних Короною), державних установах і будинках, що належать збройним силам країни.