На зустрічі урядової євроінтеграційної команди з партнерами з розвитку головувала віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Участь у ній взяли керівники іноземних дипломатичних представництв, Представництво ЄС в Україні, представники міжнародних організацій та проєктів, зокрема агенцій ООН, фінансових та донорських установ, зокрема Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового банку, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), регіонального фонду WNISEF тощо.

План дій

Українська сторона розповіла про подальші кроки в межах переговорного процесу про вступ до ЄС, окреслила план дій, а також означила потреби для подальшого зміцнення інституційних спроможностей уряду щодо європейської інтеграції. Заступники міністрів економіки, енергетики, аграрної політики та продовольства, розвитку громад, територій та інфраструктури і захисту довкілля та природних ресурсів презентували плани своїх відомств щодо євроінтеграції та окреслили можливі напрями співпраці.

Відкриваючи зустріч, віцепрем’єр-міністр висловила вдячність партнерам за підтримку та допомогу. Вона наголосила, що затвердження спеціального інструменту Ukraine Facility — важливий крок на шляху до забезпечення стабільності та передбачуваності в Україні.

«Після рішення Європейської ради про відкриття переговорів щодо вступу України в ЄС розпочалася нова ера для України і Євросоюзу. Вона потребує подальшої мобілізації уряду, ще більшої координації зусиль та пріоритезації. Висловлюю глибоку вдячність ЄС, державам-членам та донорам, які вже заявили про свою підтримку наших зусиль з модернізації країни в умовах повномасштабної війни та інтеграції України в ЄС. Ми високо цінуємо всю допомогу і відчуваємо відповідальність за забезпечення її максимально ефективного використання. Важливо, щоб підтримку було адаптовано до потреб та цілей України. Тому наша зустріч має важливе значення для побудови ефективної координації між урядом та донорською спільнотою, нашими партнерами», — зазначила Ольга Стефанішина у виступі.

Віцепрем’єр-міністр поділилася з партнерами найближчими планами в межах переговорного процесу про вступ у ЄС.

«Уже працюємо над архітектурою наших переговорних команд, а також над переговорною позицією. Прагнемо вибудувати динамічний процес і вже маємо конкретні пропозиції, як забезпечити належну координацію та залучити необхідну експертизу. Нашим спільним пріоритетом має стати забезпечення того, щоб професійні та вмотивовані люди, які будуть рушійною силою переговорів, залишалися в команді від початку і до самого кінця шляху», — наголосила вона.

Про роль громадянського суспільства

Ольга Стефанішина вказала на необхідність забезпечення тісної співпраці проєктів міжнародної технічної допомоги з відповідними секторальними групами та Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції, який координуватиме переговорний процес.

«Хочу підкреслити життєво важливу роль громадянського суспільства на нашому шляху європейської інтеграції. Підтримуючи громадянський сектор, ви допоможете підвищити спроможність державного сектору також. А ми докладемо максимальних зусиль, щоб вибудувати продуктивний діалог між державною службою та експертним середовищем, а також бізнес-спільнотою», — наголосила віцепрем’єр-міністр.

У межах заходу Генеральний директор Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олександр Ільков представив основні завдання України на 2024 рік та наступні кроки в переговорному процесі щодо членства в ЄС.

«Торік Європейська комісія опублікувала звіт щодо пакета розширення ЄС. У цьому звіті представлено прогрес України за рік, що минув з моменту надання їй статусу кандидата, і крім політичних рекомендацій в ньому міститься понад 140 рекомендацій за всіма 33 розділами переговорів, які необхідно виконати наступного року. Одразу після отримання звіту ми почали розробляти план дій задля визначення конкретних заходів для виконання всіх рекомендацій Єврокомісії. І буквально минулого тижня цей план заходів ухвалив уряд. Тож думаю, що тепер у нас є конкретна дорожня карта для виконання всіх основних інтеграційних вимог ЄС», — повідомив Олександр Ільков.

Він поінформував учасників про архітектуру подальшого переговорного процесу, зокрема процесу скринінгу українського законодавства на відповідність праву ЄС.

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина поінформувала про проведення навчань для державних службовців, які працюють у галузі євроінтеграції. За останній рік завдяки підтримці ЄС та країн-членів в Україні було організовано відповідні навчальні програми та візити.

Віцепрем’єр-міністр подякувала міжнародним партнерам, що сприяли цим активностям, і наголосила на важливості продовжувати таку діяльність. Важливий напрям — вивчення англійської мови та мов ЄС.

Джерело: Служба віцепрем’єр-міністра