Нині у Державній службі зайнятості України офіційно зареєстровано понад півмільйона безробітних. Отже, на одну вакансію претендують від 13 до 16 осіб. І хоч офіційні джерела стверджують, що рівень безробіття в нашій країні потроху спадає, реальна ситуація на ринку праці невблаганно демонструє, що триває зворотний процес. Достеменно не знаємо, скільки людей працездатного віку потребують працевлаштування. Адже на це явище впливають різні політичні й економічні чинники.

Після хвилі скорочень

Наприклад, нині на ринку праці спостерігається така тенденція: за аналітичними дослідженнями Київського міського центру зайнятості, у зв’язку з державною реорганізацією комерційних структур (банків, фінансових установ тощо) у цих структурах пройшла хвиля скорочень, і чимало фахівців таких напрямів, як менеджмент, маркетинг, правознавство, банківська справа, залишилися без роботи. Щоб допомогти їм та іншим громадянам полегшити пошуки, Київський центр зайнятості спільно з Київським університетом ринкових відносин 23 березня провів акцію «Весняний калейдоскоп зайнятості. Навчайся. Пізнавай. Працюй».

— Наш центр постійно проводить такі інформаційно-масові заходи для населення, — розповідає заступник директора Київського міського центру зайнятості з інформаційної роботи Денис Блінда. — Для цього обираємо різні майданчики залежно від напряму професій, які пропонують. Акції восени і взимку відбувалися у метрополітені та супермаркеті. Нинішній захід проводимо на базі університету ринкових відносин не даремно. Бо напрям працевлаштування, який пропонуємо цього разу, пов’язаний з банківською справою, правовою діяльністю, торгівлею — саме їх опановують у цьому виші. І його випускники — потенційні пошукачі роботи. Завдяки таким акціям десятки людей знаходять її.

Засекречена зарплата

У межах заходу працював традиційний «Ярмарок вакансій». Роботодавці 25 підприємств пропонували вакансії. На табличках вказано назви фірм та вакансій, а ось про зарплатню чомусь ані слова. На запитання «УК» «Яку пропонуєте заробітну плату?» більшість представників підприємств не захотіла повідомити, мовляв, це конфіденційна інформація.

Проте не всі робили із зарплати таємницю. Помітне пожвавлення спостерігалося біля представників банківських і торговельних структур. Представник банку «Універсал» Світлана пропонувала вакансії касира й спеціаліста з роботи з клієнтами із зарплатою понад 5 тисяч гривень. Наприкінці заходу вона назбирала три десятки заповнених анкет.

— В анкеті людина вказує свої професійні відомості й залишає контактні дані, — каже Світлана. — Після того як анкети вивчать і оброблять, запрошуватимемо людей на співбесіду. При цьому не дивимось на вік. До речі, серед кандидатів є особа, якій виповнилось 50 років. Наші основні вимоги — знання своєї справи, досвід і відповідальність.

За словами організаторів «Весняного калейдоскопа зайнятості», понад тисяча пошукачів роботи розглянула пропозиції того чи іншого роботодавця. Більш як 200 осіб залишили контактні дані з надією на працевлаштування. Серед десятка відвідувачів, опитаних «УК», майже всі говорили про стабільну роботу, зарплату 8—15 тисяч гривень і повний соцпакет. А ось 46-річний киянин Сергій Шекун прийшов на акцію зі сподіванням знайти цікаві новітні проекти. Його не приваблює одноманітна робота з цифрами.

— За освітою я педагог, але жодного дня не працював за спеціальністю, — ділиться з «УК» Сергій. — Швидко перекваліфікувався на бухгалтера і працював у торгівлі, а ще намагався займатися підприємництвом. Так сталося, що торік у серпні став на облік у центрі зайнятості. Спочатку мені пропонували роботу за фахом, а потім — безкоштовні курси підвищення кваліфікації з бухгалтерії. Курси я щойно закінчив і сподіваюся знайти цікаву роботу.

Упродовж акції для відвідувачів працювали цікаві й корисні інформативно-консультативні секції. Представники Київського центру зайнятості охоче розповідали усім охочим про діяльність центру, послуги, які він надає безробітним, знайомили з технікою пошуку роботи, навчали складати портфоліо та дали змогу скласти відеорезюме.

Семінари для роботодавців

На семінарах для роботодавців фахівці Головного управління Держпраці у Київській області акцентували на змінах у трудовому законодавстві. Неабиякий інтерес викликала у студентів презентація освітнього курсу «Школа помічника народного депутата». Менеджер проекту Валентин Мандич розповів, що за кілька років існування освітнього курсу, який триває не більш як чотири дні, було працевлаштовано до Верховної Ради, Київської міської державної адміністрації, обласних адміністрацій понад 200 людей.

— Нас дуже зацікавив цей проект, — кажуть випускники-правознавці Таращанського державного технічного та економіко-правового коледжу Олександр Бондар і Аліна Крамар. — Є шанс випробувати себе у політиці. Адже майбутнє країни за нами.

Нерідко людям, котрі шукають роботу і стоять на обліку в центрі зайнятості, пропонують підвищити рівень знань і навичок за тією чи іншою спеціальністю або перекваліфікуватися, щоб знайти роботу, яка має більший попит. Саме таку безкоштовну послугу надає міський центр зайнятості безробітним. І якщо це стосується економічної та правової галузей, то направляє їх на курси перепідготовки кадрів і курси підвищення кваліфікації, що проходять в університеті ринкових відносин. Уже майже 10 років Київський центр зайнятості тісно співпрацює з цим закладом.

— У людини, яка отримує статус безробітного, як правило, знижується самооцінка і втрачається впевненість у собі, — каже викладач післядипломної освіти університету ринкових відносин Маргарита Блощинська. — Наші курси, які для безробітних безплатні, допомагають людині вдосконалити знання, досвід. І коли вона іде на співбесіду, то почувається набагато впевненішою. Сучасні тенденції в економіці часто змінюються, і якщо людина не працювала рік, їй може бути важко зорієнтуватися у новітніх підходах й програмах. А в нас вона має змогу оновити свої знання і здобути нові, що нададуть їй більше шансів знайти хорошу роботу з пристойною зарплатою.

Є два шляхи пошуку роботи: звернутися по допомогу до служби зайнятості або працевлаштовуватися самотужки. Проте хоч би який ви шлях обрали, потрібно вірити: хто шукає, той завжди знайде.