Українська влада розглядає членство країни в Європейському Союзі не як далеку перспективу, а як набір кроків, які можна виконати в найближчі роки. Про це Прем’єр­-міністр Денис Шмигаль заявив під час брифінгу за підсумками зустрічі з віцепрезидентом Європейської комісії, високим представником ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепом Боррелем у Києві.

«Перемога України — це перемога Європи. Успіх України — це успіх Європи. Це стосується і перемоги у війні проти росії, і членства України в Європейському Союзі. Рішення Європейської ради щодо відкриття переговорів про вступ України до ЄС, ухвалене торік у грудні, стало історичним кроком. Зараз важливо не зупинятися», — наголосив Прем’єр.

Скринінг законодавства розпочато

Денис Шмигаль підтримав рішення почати підготовку переговорної рамки Єврокомісії та провести офіційний скринінг українського законодавства на відповідність європейському. А також схвалення фінансового інструменту Ukraine Facility, який передбачає підтримку для України на рівні 50 мільярдів євро.

«Ми надзвичайно цінуємо військову допомогу, яку ЄС надає Україні. КЄвропейський оборонно­промисловий комплекс нарощує потужності, і я впевнений, що ми скоро це відчуємо. Адже прискорення постачання артилерійських боєприпасів в Україну — один із ключових пріоритетів нині», — наголосив Прем’єр­-міністр.

Очільник українського уряду висловив сподівання, що вже скоро буде ухвалено рішення про створення Фонду підтримки України (Ukraine Assistance Fund) у межах EPF.

Денис Шмигаль і Жозеп Боррель обговорили створення спільних оборонних підприємств та посилення санкцій проти росії. Прем’єр­міністр зауважив, що Україна розраховує на ухвалення 13­го пакета санкцій вже цього місяця.

«Ми схвалюємо зусилля ЄС, які відкривають шлях до використання прибутків від цих заморожених російських активів. А також важливу ініціативу Єврокомісії щодо конфіскації доходів, отриманих внаслідок порушення санкцій ЄС. Але ми продовжуємо наголошувати, що використання прибутків від заморожених активів — це лише перший проміжний крок», — зазначив Прем’єр­-міністр.

Він наголосив, що на часі створення юридичного механізму, який дасть змогу конфісковувати заморожені російські активи, зокрема суверенні активи центрального банку рф, і спрямувати їх на потреби України.

Денис Шмигаль схвалив рішення Єврокомісії продовжити до червня 2025 року повне скасування мит на українську продукцію. Разом з Угодою про асоціацію це рішення, за його словами, забезпечить Україні так званий економічний безвіз.

«Ми не лише очікуємо швидкого схвалення цієї ініціативи всіма інституціями ЄС, а й вважаємо важливим закріпити такий повністю вільний режим торгівлі в самій Угоді про асоціацію. Це один з головних напрямів нашої роботи цього року в торговельних відносинах з Європейським Союзом», — наголосив очільник українського уряду.

Він додав, що для України вкрай важливо продовжити чинність угоди з ЄС про вантажні перевезення автомобільним транспортом.

Жозеп Боррель підкреслив, що Україна залишається найвищим пріоритетом для Євросоюзу. Він додав, що ЄС має надати нашій державі все, чого вона потребує до перемоги. Високий представник Євросоюзу анонсував, що до кінця року Україні буде надано мільйон необхідних їй боєприпасів.

Сторони домовилися провести наступне засідання Ради асоціації Україна  — ЄС у березні цього року.

Іноземні інструктори ділитимуться досвідом

Високий представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель перебував у Києві два дні. Окрім зустрічей на найвищому рівні він разом з міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком відвідав навчання з підготовки до роботи на деокупованих територіях інструкторів з Національної гвардії та Національної поліції, які відбуваються за сприяння Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

Упродовж кількох тижнів іноземні інструктори ділитимуться досвідом з українськими поліцейськими та нацгвардійцями. Серед напрямів навчань — забезпечення публічного порядку, виявлення диверсантів, розмінування території, фіксація воєнних злочинів.

«Підготовка тренерів нашими колегами із жандармерії та поліції країн­партнерів надзвичайно важлива. Передовсім це обмін інформацією та підготовка фахівців до виконання завдань на деокупованих територіях», — зазначив міністр внутрішніх справ.

Ігор Клименко та Жозеп Боррель відвідали кожен з етапів навчань. За легендою, бійці спершу провели штурмові дії, затримали диверсантів і звільнили заручників. Опісля здійснювали розмінування території та фіксували воєнний злочин.

«Ми побачили, як учасники тренінгу впорались із поставленим завданням та різними видами небезпеки. Сподіваюся, що представники Нацполіції та Нацгвардії, які проходять тут тренування, зможуть застосувати ці навички в майбутньому для підготовки якомога більшої кількості українських фахівців», — заявив Жозеп Боррель.

«Євросоюз й надалі підтримуватиме Україну, адже після визволення територій спеціалістам доводиться працювати в надзвичайно складних умовах, щоб відновити верховенство права, підтримувати населення та роботу державних органів», — наголосив високий представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки.

Джерело: Департамент комунікацій 
Секретаріату КМУ