Виставка вийшла настроєвою і спонтанною. «Я готувалася, малювала, однак чекала своєї черги в галереї. До речі, інколи художники у нашому місці чекають так роками. А це кав’ярня. Мій чоловік одного разу зайшов сюди і побачив, що тут можна зробити виставку!» — розповідає Наталія.

Художниця малює у власній авторській техніці. «Творю тільки в гарному настрої, з позитивними емоціями. Якщо буваю не в гуморі, то до столу не підходжу. В роботи вкладаю душу. Вони водночас і прості, й складні — філософські. Моя техніка створена шляхом довгих пошуків — від фарб до матеріалів. Це розпис на полотні. Однак це не графіка і не батік. Захоплює об’єм, він додає загадковості картинам», — ділиться мисткиня.

Художниця Наталія Євдокименко-Проданчук під час відкриття персональної виставки «Дерево життя». Фото автора

Назва «Дерево життя» не випадкова. Полотно з такою назвою особливе для художниці. «Картина прийшла мені одразу, я уявляла, який вигляд вона матиме. Інші картини — це імпровізація. На творчість мене надихає краса природи і сім’я».

Серед відвідувачів виставки — чоловік пані Наталії та дочка Христина. «Рухаюся життям сам і мотивую до цього інших. Помітив, що моя кохана дружина трошки засиділася вдома, і запропонував їй організувати виставку. Роботи Наталії завжди світлі й позитивні. Із творчістю дружини пов’язані дуже хороші події. Наприклад, одну з її картин, де зображено ангела, придбала пара, яка довго не мала дітей. За певний час у них народився первісток. Ангелик Наталії став своєрідним оберегом», — розповідає Віктор Проданчук. Пані Наталія ще з дитинства перебувала у світі мистецтва. «Батько вчився у Львівській національній академії мистецтв. Коли мала лише два роки, він уже купував мені акварельки, я малювала все, що хотіла. Без пензлика і фарб не уявляю себе. Надзвичайно люблю творчість Марії Примаченко, захоплююся роботами Світлани Ярич, Романа Романишина», — розповідає Наталія Євдокименко-Проданчук.

«Наталка була надзвичайно талановитою студенткою, працювати із нею — саме задоволення. Вона знайшла власну мову. Її роботи унікальні, їх не потрібно навіть підписувати, адже тільки глянеш — і одразу знаєш, хто автор», — розповідає художниця декоративного текстилю, жив описець Галина Зубченко.

Пані Наталія працює як художник-модельєр і графік. Створює роботи на полотні, велюрі й шовку, експериментує із тканиною і глиною. Використовує мотиви давньої трипільської культури й періоду Київської Русі. Виставка «Дерево життя» складається із двох десятків картин і триватиме три місяці.

Христина ГОРОБЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»