Підтримка української оборонної промисловості та її інтеграція стала однією з цілей Європейської оборонно-промислової стратегії (EDIS), яку презентували у Брюсселі 5 березня. Мета стратегії — зміцнити європейську оборонно-технологічну промислову базу, щоб оборонна промисловість ЄС була здатна задовольняти потреби держав-членів вчасно і в достатній кількості. На її реалізацію вже передбачено 1,5 мільярда євро з бюджету ЄС протягом 2025—2027 років з можливістю розширення фінансування.

Стимулом до створення першої в історії Європейської оборонно-промислової стратегії стала збройна агресія рф проти України.

«Зіткнувшись із поверненням війни високої інтенсивності в Європі після неспровокованого повномасштабного вторгнення росії в Україну в 2022 році, ЄС повинен швидко посилити свою оборонну готовність. Світовий порядок, заснований на правилах, піддається серйозному випробуванню, і країни поблизу ЄС, а також за його межами, дедалі більше страждають від напруженості, нестабільності, гібридних загроз і збройних конфліктів. Ці події кидають виклик нашій безпеці, процвітанню та демократичним цінностям», — йдеться у тексті стратегії.

Слід зазначити, що під час розроблення документа проводили консультації із профільними відомствами України щодо нашого досвіду оборони й захисту від збройної агресії росії, а також нашого бачення розвитку європейського та українського ОПК. Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості надало пропозиції, їх частково враховувала Єврокомісія.

Між оборонними індустріями України та Європи передбачено співпрацю, яка посилить обидві сторони й дасть змогу обом отримати взаємну вигоду.

Запропоновано, щоб українська промисловість могла брати участь у програмі  Союзу з підтримки ОПК. Україна зможе брати участь у спільних закупівлях, а українським оборонним компаніям надаватимуть підтримку в нарощуванні потужностей та співпраці з європейською індустрією.

Також ідеться про стимулювання співпраці між українською та європейською промисловістю та обмін інформацією щодо стандартів і досвіду.

Для зміцнення співпраці ЄС проведе Форум оборонної промисловості ЄС — Україна 2024 року.

Щоб забезпечити взаємодію між стартапами й інноваторами Союзу та промисловістю і Збройними силами України, ЄС відкриє Офіс інновацій у Києві.

Європейську оборонно-промислову стратегію супроводжує Програма європейської оборонної індустрії (EDIP). Це документ, який прописує механізм реалізації стратегії і в перспективі є законодавчою ініціативою. Надалі його мають узгодити Європарламент і Рада Європи.

«У зв’язку з майбутнім вступом України до ЄС програма має підсилити співпрацю з Україною на промисловому рівні. Як частина майбутніх зобов’язань ЄС щодо безпеки України ЄС повинен сприяти більшій співпраці, щоб підвищити її здатність задовольняти нагальні потреби, а також працювати над узгодженням стандартів та підвищенням взаємосумісності», — йдеться в документі.

EDIP передбачає: відкрите членство в європейських програмах підтримки ОПК для України; окрему бюджетну лінію для підтримки оборонної промисловості та оборонних компаній України. Для фінансування цієї статті бюджету можна використати, крім іншого, частку прибутків від заморожених російських суверенних активів. На це має бути відповідне рішення Ради ЄС за пропозицією високого представника. Цей крок підтримає потужності українського ОПК, залучить його до оборонно-промислової бази ЄС та наблизить країну на шляху членства в Європейському Союзі.

Джерело: Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості