Валківська та Кегичівська громади першими на Харківщині відкрили центри життєстійкості. Відтепер кожен житель обох громад може безкоштовно отримати психосоціальну підтримку в цих осередках.Ці дві прифронтові громади долучилися до 143, які вже беруть участь у програмі формування життєстійкості. Разом із двома новими просторами повноцінно в Україні працює поки що 22 центри життєстійкості.

Професіонали порадять, куди звернутися і як упоратися з проблемами. Фото з сайту kharkivoda.gov.ua

«Відкриваючи центри життєстійкості, дуже важливо зберегти норми доступності. Ці приміщення — гарний приклад того, як має бути все організовано. Без підтримки будь-якій громаді важко рухатися вперед. Дякую ЮНІСЕФ та Харківській ОВА, які успішно реалізували цей проєкт. Громади можуть створювати цю послугу за власний рахунок або за рахунок міжнародних партнерів. Майже 200 громад готове профінансувати Мінсоцполітики», — сказала заступниця міністра соціальної політикиУляна Токарєва.

У нововідкритих центрах життєстійкості є і психолог, і фахівець з підтримки ветеранів, і кімната матері та дитини, а також організовано правничі, медичні та соціальні консультації для місцевих жителів.

Заступниця Валківського міського головиОльга Борщ наголосила: місцевий центр життєстійкості тісно співпрацює з іншими соціальними службами. Адже спрямування людини до потрібних сервісів та спеціалістів — один з важливих напрямів роботи центру.

«У Валках поряд із центром життєстійкості працюють інклюзивно-ресурсний центр, серія бібліотек, відділ освіти. Сподіваємося, що така доступність буде комфортною жителям громади», — прокоментувала вона вибір локації.

Такий підхід допоможе громадам краще організувати надання всіх соціальних послуг і посилить взаємодію надавачів цих послуг між собою. Отже, зробить ці сервіси комфортнішими для кожної окремої людини.

«Модель «Життєстійкість+» орієнтована на сім’ю та лежить в основі центрів, які ми відкрили. Забезпечуючи підвищення життєстійкості й додаткові соціальні послуги, наприклад кризове втручання або денний догляд, ці центри слугуватимуть платформою для інтегрованого надання послуг. Завдяки такому комплексному підходу до підтримки сімей ЮНІСЕФ робить внесок у зусилля держави, спрямовані на запобігання розлученню сімей та забезпечення кращого догляду для кожної дитини», — зазначила заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в УкраїніВіра Мендонса.

Послуга з формування життєстійкості має на меті навчити людей долати стрес, відновлюватися після кризових ситуацій та знову повноцінно жити. І за планами Мінсоцполітики, вона має бути доступною кожному українцеві в будь-якій громаді.

Керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів Оксана Збітнєвапідтвердила:«Ми зараз стаємо свідками появи сервісів нового сучасного формату, їх наближення до людей. Лише такий підхід може убезпечити українців від перетворення травматичного досвіду війни в тяжкі наслідки і для ментального, і для фізичного здоров’я».

Це стало можливим завдяки Харківській обласній державній адміністрації спільно з Міністерством соціальної політики та Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Цей крок— частина Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Центр життєстійкості — дружній безбар’єрний простір, куди може звернутися кожен житель громади і отримати допомогу. Тут професіонали порадять людині, куди звернутися і як упоратися із проблемами. Через індивідуальні консультації та групові заняття кожен може отримати практичні інструменти для самодопомоги, познайомитися з тими, кого спіткали схожі проблеми. А ще — долучитися до місцевих волонтерських ініціатив та бути корисним своїй спільноті.

Джерело: Міністерство соціальної політики