Ця російська війна — спроба знищити не лише незалежність України, а й загалом міжнародний порядок, тому всі у Європі мають бути готові захищати свій суверенітет. І Україна пропонує спільну роботу й копродукцію в галузі оборони. Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час спільної із Прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою зустрічі із представниками ЗМІ за підсумками саміту «Україна — Південно-Східна Європа» в Тирані.

Глава держави наголосив на змістовній роботі всіх учасників другого саміту «Україна — Південно-Східна Європа», у спільній декларації якого чітко означено наявні загрози не лише для України, а й для всіх народів.

«російська війна проти нашої держави — спроба знищити не лише нашу незалежність, а й загалом міжнародний порядок, у якому кожна нація має право жити вільно й заслуговує на повагу. путін не поважає нікого й не хоче нікому дозволяти жити вільно. І саме в цьому сенс його війни. І саме тому, якщо його не зупинити зараз, він розширюватиме агресію, — наголосив Президент. — Маємо робити все можливе, щоб не було жодної затримки в постачанні зброї для наших воїнів. Кожна пауза в постачанні, кожен сумнів, що світ готовий захищатися, — усе це надихає путіна. Що більше він бачить наші дефіцити зброї, то більше думає, нібито зможе дотиснути Європу та Захід. Це вкрай небезпечна ситуація для кожної вільної нації. І сьогодні за підсумками зустрічей, цього саміту маємо конкретні домовленості, зокрема щодо зміцнення української артилерії».

Володимир Зеленський і Талат Джафері підписали документ, який  фіксує підтримку євроатлантичних прагнень України від Північної Македонії

Чесний мир можливий

Глава держави акцентував, що кожна нація, яка прагне бути частиною європейської та євроатлантичної спільнот і поділяє спільні цінності Європи та Євроатлантики, заслуговує на повноправну інтеграцію до відповідних альянсів.

«Україна підтримує інтеграцію Балканських держав, і ми вдячні за підтримку інтеграції України», — заявив він.

Президент України подякував усім присутнім на саміті лідерам держав за згоду взяти участь у Глобальному саміті миру, запланованому у Швейцарії.

«Можемо зробити цей саміт миру та всю роботу щодо формули миру результативними. Війну завжди починає хтось один. А ось мир — це завжди спільна робота. Усіх, хто поважає правила, хто поважає інші народи, хто справді цінує життя. Світ більший, ніж будь-який агресор. І саме тому я впевнений: відновлення чесного миру можливе. І ми маємо це зробити», — наголосив Володимир Зеленський.

Еді Рама відзначив підтримку України в її праві на територіальну цілісність, свободу вибору та демократію.

«Усі люди нашої країни залишаються з Україною, підтримують її неухильно та підтримуватимуть так довго, як це буде потрібно й доки не настане справедливий мир. Громадяни Албанії підтримують вас і хочуть, щоб Україна не програла цю війну, а перемогла», — сказав він.

За словами Еді Рами, Албанія також стурбована затримкою в наданні допомоги Україні від найпотужніших держав.

«Це не лише цинічно, а й абсурдно, бо ви не можете зупинити битву, позбавляючи зброї жертву. Україна заслуговує на те, щоб її підтримували всіма можливими способами. Слід упевнитися в тому, що будь-який мир, який настане після цієї війни, буде справедливим», — наголосив Прем’єр-міністр Албанії.

А Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів щодо саміту лідерів країн Європейського Союзу та США в Парижі, зазначив, що в нього було хороше спілкування із Президентом Франції Еммануелем Макроном щодо багатьох ініціатив, наприклад артилерійської коаліції, яка вибудовується у взаємодії зі США.

«Це дуже конкретні речі. Нам потрібно вижити. А вижити для України означає мати дуже конкретні рішення. Те, що ми вирішили, усе те, де в нас є домовленості та контракти щодо допомоги, — все має надходити вчасно. Це основна, фундаментальна ініціатива, яка повинна бути від усіх: дайте нам вчасно, якщо ви можете. Втілюйте своє рішення про нашу підтримку, якщо можете. Гадаю, ось чому в нього було багато ініціатив, яким чином посилити Україну на полі бою», — сказав глава держави й зауважив, що під час зустрічей багато йшлося про розвідку, дрони, спільне виробництво та інші технічні речі.

Володимир Зеленський зазначив, що очікує докладної інформації про рішення партнерів у напрямі підтримки нашої країни під час візиту Президента Франції в Україну в середині березня.

Як зазначив Президент України, будь-які нові ініціативи партнерів слід розглядати як наступні кроки, а першочерговим завданням має бути захист і посилення України в поточний момент.

Двосторонні контакти

У межах саміту «Україна — Південно-Східна Європа» в Тирані Володимир Зеленський провів зустрічі з лідерами країн. Зокрема із Прем’єр-міністром Республіки Північна Македонія Талатом Джафері підписали Спільну декларацію щодо євроатлантичної інтеграції України. Документ фіксує підтримку від Північної Македонії євроатлантичних прагнень України та запрошення нашої держави в НАТО, коли будуть відповідні умови.

У документі Президент України та глава уряду Північної Македонії засудили звірства росії проти українських людей та інфраструктури, зокрема атаки на енергетичні об’єкти, школи, лікарні та житлові будинки. Вони наголосили на необхідності негайного та повного виведення всіх російських військ із території України за її міжнародно визнані кордони 1991 року.

Сторони визнали необхідність подальшого зміцнення обороноздатності України, зокрема надання нашій країні військової техніки та озброєння для стримування агресії росії.

У Тирані Президент Володимир Зеленський і голова Ради міністрів Боснії і Герцеговини Боряна Крішто обговорили питання оборонної співпраці. Глава нашої держави поінформував співрозмовницю про оборонні потреби України, зокрема в артилерії та засобах ППО.

Із Президентом Республіки Сербія Александром Вучичем глава Української держави обговорив безпекові та політичні виклики в регіоні Східної Європи, а із Президентом Республіки Молдова Маєю Санду — нещодавні події у Придністровському регіоні Молдови, намагання росії дестабілізувати там ситуацію та дієві інструменти протистояння впливу країни-агресора.

Володимир Зеленський зустрівся також із Президентом Республіки Північна Македонія Стево Пендаровським та Президентом Чорногорії Яковом Мілатовичем. Президент України подякував лідерам держав за прихисток українців, які були змушені залишити домівки через повномасштабне російське вторгнення, за лікування та реабілітацію українських військових.

Джерело: Офіс Президента