Уряд вивчає досвід японської модернізації, щоб  у світі з’явилось «українське економічне диво». Про це зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час Конференції з економічного розвитку та відбудови, яка відбулася в Токіо за участі Прем’єр-міністра Японії Фуміо Кішіди.

Як зауважив очільник українського уряду, під час торішнього візиту Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда заклали фундамент для особливого глобального партнерства між нашими країнами.

«Японія підтвердила свою послідовність в участі у відновленні України. Тож нинішня зустріч — наступний крок, який продовжує розбудову наших відносин», — наголосив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр України зазначив, що уряд вивчає досвід японської модернізації й аналізує все, що дало змогу японській економіці увійти у п’ятірку найбільших у світі. Як зауважив Денис Шмигаль, приватний сектор буде двигуном відновлення України. Міжнародний бізнес буде в центрі всіх процесів.

«Ми хочемо запросити японські компанії приєднатися до нас на шляху відновлення та модернізації України. Запрошуємо стати частиною українського економічного дива. Усі, хто інвестує в нашу економіку сьогодні, в наступні роки отримає неймовірні вигоди та можливості», — зазначив Прем’єр-міністр. Він розповів учасникам конференції про галузі, в які Україна пропонує інвестувати японському бізнесу вже. Перша така галузь —  енергетика. Зокрема атомна генерація, видобуток та зберігання газу, проєкти в галузі водневої енергетики, гідроенергетика.

«Друга галузь — аграрний сектор. Україна вже зараз — один зі світових лідерів у виробництві багатьох культур. Завдяки японським технологіям та інвестиціям можемо реалізувати амбітні проєкти в царині виробництва добрив та food production», — зазначив Прем’єр-міністр.

Третя галузь — інфраструктура. За словами очільника українського уряду, це ринок на десятки мільярдів доларів.

«Ми зацікавлені в участі японських інвесторів у проєктах будівництва швидкісних доріг та залізниць, мостів, а також у відбудові зруйнованих міст», — додав Денис Шмигаль.

Четверта галузь — автомобілебудування. Прем’єр-міністр запросив лідерів японської автоіндустрії відкривати виробництва в Україні. Уряд планує запровадити додаткові державні програми стимулів для підтримки виробників у галузі автомобілебудування, зокрема електрокарів.

«П’ята галузь — видобуток корисних копалин. У надрах України зберігається до третини доведених європейських запасів літію. Цей ресурс дає змогу створити замкнений цикл виробництва електромобілів для їх подальшого експорту в ЄС», — сказав Денис Шмигаль.

Шоста галузь, за словами Прем’єр-міністра, — ІТ, цифрові технології, кібербезпека. Україна пропонує для ІТ-компаній одні з найвигідніших умов у світі з точки зору податків та регуляцій.

Денис Шмигаль від свого імені та від Президента України переказав подяку уряду та народу Японії за надзвичайний рівень підтримки. Він зазначив, що від початку повномасштабного російського вторгнення Японія надала Україні різної допомоги на суму більш як 10 мільярдів доларів.

У межах Конференції з економічного розвитку та відбудови за участі Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Прем’єр-міністра Японії Фуміо Кішіди було підписано 56 документів.

«Японія вже показала лідерство щодо фінансової підтримки України. Тепер вона має стати одним з лідерів українського відновлення та інвестицій в нашу економіку», — зазначив Денис Шмигаль.

Серед документів — міжурядові угоди, меморандуми, домовленості між бізнесами та представниками місцевої влади. Зокрема, підписано міжурядову конвенцію про уникнення подвійного оподаткування, що надзвичайно важливо для японського бізнесу, який планує нові проєкти в Україні. Понад десяток домовленостей про підтримку відбудови України досягнуто з потужними японськими організаціями: JICA, JETRO, Експортно-кредитним агентством NEXI та Японським банком міжнародного співробітництва.

Підписано грантові угоди щодо реалізації програм відновлення, а також документи між Міністерством аграрної політики та продовольства України і японськими компаніями, які передбачають надання Україні різної сільгосптехніки та обладнання. Сторони підписали також Міжурядовий меморандум про співробітництво в галузі освіти та технологій. Крім того, Нафтогаз домовився про проєкт у галузі вітроенергетики. Оператор газотранспортної системи України підписав Меморандум щодо підготовки до модернізації газокомпресорних станцій. Підписано також документи в галузях енергетики, телекомунікацій, інфраструктурного будівництва та навколишнього середовища.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ