Завдяки співпраці Мінцифри та Міністерства охорони здоров’я з донорами медичні заклади у 20 областях України і Києві отримали 300 систем зберігання енергії. Пристрої забезпечать лікарні резервним живленням, тож медики зможуть рятувати життя навіть під час знеструмлень чи перебоїв зі світлом.

Загалом цього року Україна отримає 2 тисячі систем зберігання енергії в межах проєкту Power for Health. Пристрої партіями доставляють в Україну й розподіляють для об’єктів критичної інфраструктури.

Пристрої партіями доставляють в Україну й розподіляють для об’єктів критичної інфраструктури. Фото з сайту thedigital.gov.ua

«Україна використовує системи зберігання енергії з перших місяців повномасштабної війни. Системи забезпечують резервним живленням лікарні, школи, екстрені служби та інші об’єкти критичної інфраструктури. Завдяки нашій співпраці з донорами ми отримали ще одну масштабну партію — 300 систем зберігання енергії для закладів охорони здоров’я, щоб лікарі могли працювати й рятувати життя. Загалом цього року Україна отримає 2 тисячі пристроїв у межах проєкту Power for Health. Продовжуємо працювати над технологічними рішеннями для нашої країни», — зазначив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Системи зберігання енергії працюють за принципом повербанків: заряджаються від електромережі та тримають заряд 12—14 годин. Вони мають високу автономність і забезпечують стійке живлення під час відімкнень електрики.

«Щодня наші медичні заклади зазнають прицільних атак з боку рф. Кожна атака ставить під загрозу життя пацієнтів. Забезпечити безперебійне надання медичної допомоги за будь-яких умов та бути готовим до різних сценаріїв — наше головне завдання в реаліях війни. Працюємо, щоб лікарні були оснащені всім необхідним та могли працювати в умовах аварійних відключень світла чи повних блекаутів. Нині українські медичні заклади забезпечено більш ніж 10 тисячами генераторів для безперебійного електроживлення. Розпочали оснащувати медзаклади альтернативними та екологічними джерелами електроенергії, зокрема сонячними панелями. Отримані 300 систем зберігання енергії підсилять медзаклади у 20 областях України. Вдячний міжнародним партнерам за таку допомогу», — сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Нагадаємо, від початку повномасштабної війни Україна вже отримала понад 500 систем зберігання енергії. Їх передали у прифронтові регіони. Пристрої встановили в лікарнях, школах, ЦНАПах та інших об’єктах критичної й соціальної інфраструктури.

«Для нас привілей надати Україні необхідні технології резервного живлення, що стало можливим завдяки щедрості багатьох людей у всьому світі, які поділяють глибоку стурбованість здоров’ям і добробутом українського народу. Direct Relief і надалі співпрацюватиме з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством цифрової трансформації для надання гуманітарної допомоги в галузі охорони здоров’я українському народу, який уже третій рік переживає надзвичайні труднощі, спричинені війною», — сказав Томас Тіг, президент і головний виконавчий директор Direct Relief.

Україна отримує 2000 систем зберігання енергії в межах проєкту Power for Health від американської благодійної організації Direct Relief за сприяння Міністерства цифрової трансформації, Міністерства охорони здоров’я та Благодійного фонду Євгена Пивоварова.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я