Відтепер для припинення права власності на знищений об’єкт нерухомості достатньо витягу з Реєстру пошкодженого та знищеного майна, який можна отримати в нотаріуса чи місцевій раді. Це істотно спрощує процес реалізації житлових сертифікатів, оскільки після бронювання коштів за ними є 30 днів для припинення права власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі­продажу. А за відгуками перших власників нового житла, самеКприпинення права власності на знищений об’єкт нерухомості потребувало найбільше часу та зусиль. Витяг з реєстру необхідний тільки тоді, коли після обстеження житла власник не отримав копії акта. Якщо ж цей документ є, право власності на знищене житло можна припинити в нотаріуса чи державного реєстратора у ЦНАПі.

Витяг з РПЗМ можна отримати в будь­якого нотаріуса, який має доступ до реєстру. Перелік цих нотаріусів є на сайті renovation.gov.ua. Також витяг з Реєстру пошкодженого та знищеного майна можна отримати в місцевій раді. Проте лише в тій громаді, де був знищений об’єкт нерухомості.

Припинити право власності на знищене житло потрібно не раніше, ніж ви отримаєте житловий сертифікат і забронюєте за ним кошти, але до того, як укладете угоду купівлі­продажу.

Житлові сертифікати — державна програма компенсації за знищене житло, яка дає змогу придбати нову квартиру чи будинок.

Щоб отримати житловий сертифікат, необхідно:

  • подати заяву в «Дії» про зруйноване майно;
  • дочекатися суми компенсації, яку визначає комісія органу місцевого самоврядування;
  • отримати житловий сертифікат у застосунку.

Після цих трьох кроків наступний — вибір нового житла та бронювання коштів у «Дії». Протягом п’яти робочих днів у застосунку надійде підтвердження. Далі — припинення права власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі­продажу. Упродовж п’яти днів кошти надійдуть продавцеві.

Громадяни подали 10Ктисяч заяв на отримання компенсації за знищене житло. Більш як 3 тисячі вже отримали житлові сертифікати, за які вони можуть придбати нові домівки.

Із початку 2024 року вже 750 власників сертифікатів реалізували їх та отримали нове житло.

Послугу отримання компенсації за знищене житло в межах програми «єВідновлення» було розроблено у співпраці Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури і Міністерства цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та  підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».

Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури