Президент України Володимир Зеленський 16—17 лютого підписав безпекові угоди з лідерами Німеччини ( про це «УК» повідомляв у минулому номері) та Франції, взяв участь у 60-му засіданні Мюнхенської конференції з питань безпеки, провів двосторонні зустрічі.

«Не питайте Україну, коли закінчиться війна, питайте в себе, чому путін досі здатний її продовжувати!» — з таким закликом звернувся до присутніх,  виступаючи на Мюнхенській конференції з питань безпеки, Президент Володимир Зеленський. — 24 лютого могло стати кінцем світу, який ми всі знаємо. Світу правил. Правил, які мають захищати життя. Наш опір за підтримки партнерів призупинив руйнування цієї системи — світового порядку, заснованого на правилах. 2024 рік повинен стати часом повного відновлення світового порядку, заснованого на правилах».

Він, зокрема, запитав учасників конференції: «Чи готові ви залишити все, що цінуєте в житті, у вчорашньому світі? Українці на це не підуть! Така наша відповідь. 2024 рік вимагає вашої відповіді. Кожного у світі. Якщо зараз не діяти, наступні роки путін зуміє зробити катастрофічними і для інших народів. Розвідки про це знають.

Україна зламала вже багато міфів, якими росія намагалася затуманити реальність і яким світ, на жаль, вірив. Міф про те, що росія нібито може захопити іншу країну за кілька днів або тижнів, коли захоче. Українці стоять!

Ми зруйнували й інший божевільний міф росії про те, що Україна — нібито «несправжня країна». Це саме в росії почався масштабний заколот, що призвів до захоплення міст, внутрішніх боїв і збройного маршу на москву. Це типова ознака несправжньої держави.

Розбито міф і про те, що російська зброя нібито має якусь перевагу над західною зброєю. Фактично за всіма параметрами росія гірша. Тому путін уперше в історії росії поклонився Ірану та Північній Кореї заради допомоги.

Був міф про те, що Європа занадто слабка, щоб захищатися. Натомість Європа стала глобальною силою та долає залежності від росії. Зараз Європа демонструє, що нашу з вами спільноту недарма назвали євроатлантичною. Це два береги. Майже 80 років недопущення континентальної війни в Європі спиралося на силу американського берега. Зараз бачимо, що європейський берег здатен бути силою, яка не допускає хаосу. Кожна зі створених нами оборонних коаліцій це доводить. Кожна з підписаних безпекових угод це впроваджує. Уже маємо таку угоду зі Сполученим Королівством. І я вдячний за безпекову угоду з Німеччиною, яку ми підписали напередодні в Берліні з Олафом. У Парижі підписано безпекову угоду між Україною та Францією. І це лише старт реалізації домовленостей на основі безпекової декларації Групи семи».

Володимир Зеленський висловив жаль, що тримання України у штучних дефіцитах зброї, зокрема в дефіциті артилерії й далекобійності, дало змогу путіну адаптуватися до наявної інтенсивності війни. Це самопослаблення демократії із плином часу нівелює досягнуті нами спільні успіхи.

росія має лише одну суто свою воєнну перевагу на цей час, а саме повне знецінення людського життя. Постійні російські «м’ясні штурми» це доводять.

Міжнародне потурання відсутності верховенства права в росії після 1991 року та путінська політика керованої бідності призвели до того, що життя людини для російської держави нічого не варте.

«Знищити джерело воєн та дестабілізацій — наше ключове завдання, — наголосив Володимир Зеленський. — Ми всі повинні робити не щось, а все можливе для поразки агресора. Будь ласка, пам’ятайте всі, що диктатори на канікули не йдуть. Ненависть не знає пауз. Ворожа артилерія не замовкає через процедурні негаразди. Воїни, які протистоять агресору, потребують достатньої сили.

Не варто боятися, що путін програє і його режим упаде. Натомість треба працювати разом, щоб зруйнувати те, за що він виступає. Це його доля — програти, а не доля світового порядку, заснованого на правилах, — зникнути.

Треба закрити всі дірки у санкціях проти росії. І не має бути таких галузей економіки росії, які залучені до її агресії, але вільні від санкцій. Це стосується передусім атомної галузі. І російські активи, які вже заморожені, мають бути конфісковані. І треба йти далі: знайти, заморозити та надійно пацифікувати кожен долар з накопичених путіним та його друзями.

Зло ніколи не візьме гору, якщо сили добра об’єднані та діють узгоджено. Історія не раз це доводила, коли імперії зла й тиранії, які здавалися вічними, розсипалися буквально на очах. І це збільшувало простір свободи у світі.

Світ має документ, що визначає основні правила співжиття народів. Це Статут ООН. росія зневажає його. Україна запропонувала світу формулу миру, яка заснована саме на принципах і нормах Статуту ООН. Нам вдалося об’єднати представників усіх частин світу в роботі щодо формули миру та напрацювати конкретику щодо організації першого Глобального саміту миру. Саміт заплановано у Швейцарії. І саме там світ має визначитись, як відновити повну силу світового порядку, заснованого на правилах і майже зруйнованого росією», — висловив переконання Президент України.

Зберегти життя українських воїнів

Рішення про виведення українських військ з Авдіївки Донецької області, де наші захисники кілька місяців стримували російські атаки, логічне і справедливе, адже це збереже життя українців, доки не надійде необхідне озброєння. Про це заявив Президент Володимир Зеленський, беручи участь у панелі-спілкуванні Ukraine in the World Мюнхенської конференції з питань безпеки. «Ми бережемо наших людей, наших воїнів, тому що це і є захист», — сказав глава держави.

Президент зазначив, що українські військові відійшли з Авдіївки на інші рубежі, щоб не потрапити в оточення, але не можна стверджувати, що росія захопила наші території.

«Це не означає, що люди вийшли на кілометри і росія щось захопила. Вона нічого не захопила. Ми повинні зрозуміти: росія за два роки війни намагалася щось зробити на сході. Вони просто зруйнували кілька селищ, містечок, але найбільше, що вони зруйнували, — це наше життя», — пояснив Володимир Зеленський.

Глава держави наголосив, що під час боїв біля Авдіївки росія застосовувала всі наявні види зброї та втратила десятки тисяч своїх солдатів.

«Виснаження їхньої армії — вважаю, що наші військові постійно це завдання виконують. Збереження наших життів — також, на мою думку, правильне рішення. Далі буде відновлення, чекатимуть на відповідну зброю, якої просто не вистачило», — зазначив Президент.

Він акцентував, що Україна гостро потребує артилерії та далекобійної зброї й розраховує на допомогу партнерів у цьому питанні. За словами Володимира Зеленського, важливо здобути перевагу над ворогом у небі. Глава держави зазначив, що постачання систем ППО дасть Україні змогу розблокувати небо й допоможе нашим воїнам просуватися вперед.

«Ми вдячні партнерам — ми почали отримувати системи ППО: Patriot, IRIS-T, NASAMS. Я дякую. Їх дуже мало для того, щоб швидко просуватися вперед. Але рішення дуже просте: туди, де в нас розташовувалася ППО, поверталися люди, піднімали економіку того чи іншого міста», — сказав Президент.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна розвиває виробництво дронів.

«Ми позитивно для нас і негативно для росії здивуємо їх цього року дроновими системами, системами РЕБ. Це наші вітчизняні технології. Це паралельний шлях, який ми розвиваємо, доки очікуємо допомоги від партнерів», — розповів глава держави.

Такою, що посилює Україну, наших воїнів та наш народ, назвав безпекову угоду Володимир Зеленський після зустрічі з Еммануелем Макроном. Фото з сайту president.gov.ua

3 мільярди від Франції

У межах робочого візиту до Франції Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном. Під час переговорів у Парижі лідери двох держав підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Францією. Це продовження Вільнюської декларації Групи семи, погодженої в липні 2023 року.

За словами Володимира Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає надання на оборону 3 мільярдів євро цього року, чітку й принципову підтримку від Парижа повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва рф та всіх воєнних злочинців.

«Плюс ми виводимо на новий рівень співпрацю в галузях інформаційної та кібербезпеки, розвідки і контррозвідки, захисту критичної інфраструктури та протидії організованій злочинності. Кожен з таких елементів — про стійкість наших держав у захисті людських життів», — заявив Президент України.

Відповідаючи на запитання журналістів, глава держави зазначив, що кожна така двостороння угода посилює Україну, наших воїнів і наш народ.

Він заявив, що кожна країна, з якою Україна підписала двосторонні документи, — Велика Британія, Німеччина та Франція, — реальні лідери безпеки у світі та лідери в захисті України.

«Для нас важливо, щоб народи наших країн це бачили. І дуже важливо, щоб бачила агресивна, ворожа росія, що Україна не наодинці й що справді потужні країни світу з потужною економікою та реальними цінностями не залишають Україну, яка дуже бореться за нашу свободу й за цінності цих країн», — наголосив Володимир Зеленський.

Під час зустрічі лідери двох держав обговорили ситуацію на полі бою в Україні, потреби українського війська, перспективи та можливості. Президент відзначив важливість початку співпраці між Україною та Францією в оборонному виробництві.

Джерело: Офіс Президента