У другу річницю визволення Київської області від російських окупантів Президент України Володимир Зеленський ушанував пам’ять захисників, які загинули під час оборони та звільнення села Мощун, і вручив державні нагороди. Воїни почесної варти встановили кошик квітів від глави держави до пам’ятного знака «Янголам перемоги».

«Сьогодні ми згадуємо битву, яка відбулася вже два роки тому, але яку ніколи не можна забувати. Той час багато в чому визначив долю Української держави. Саме тут, у боях за Мощун, і неподалік, у боях за Гостомель, Ірпінь, інші міста й села Київщини, була визначена доля України та української столиці. Тоді вдалося не просто не пустити російську армію в Київ. Тоді всім у світі стало очевидно, якими є українці та що таке путінська росія», — наголосив Президент, звертаючись до присутніх.

Володимир Зеленський зазначив, що два роки тому світ не вірив в Україну й не розумів зловісної сутності росії, але побачив силу єднання наших людей, хоробрість та ефективність українських воїнів.

Пам’ять воїнів ушанували в лісі, де відбувалися одні з найзапекліших подій у березні 2022 року. Фото з сайту president.gov.ua«Усе тоді змінилося — в лютому-березні 2022-го, саме в таких битвах, у таких проявах героїзму наших людей і ницості нашого ворога. У нас тоді ще не було такої сильної зброї, яка є нині, але в нас уже тоді було головне: сміливість людей та вміння українців зробити правильний вибір. Вибір заради України, заради людяності, заради перемог у боротьбі проти російського зла.

Дякую всім, хто тоді захистив Київ. Дякую всім, хто б’ється заради нашої держави, нашої незалежності, наших людей», — сказав він.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять воїнів, полеглих за свободу України.Під час хвилини мовчання прозвучали імена 118 захисників, які загинули в боях за село Мощун, відбиваючи вторгнення російських окупантів.

Володимир Зеленський вручив державні нагороди військовослужбовцям Збройних сил, Державної прикордонної служби, Національної гвардії, Служби безпеки України.

Зокрема, відзнаку Президента «Хрест бойових заслуг» отримав учасник оборони Києва підполковник ДПСУ Микола Дем’янюк, який організував оборону на найнебезпечнішому й найважчому напрямку просування ворога поблизу Мощуна. Він також відзначився під час боїв на Харківщині.

Глава держави вручив ордени Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, ордени «За мужність» ІІ та ІІІ ступенів, медаль «За військову службу Україні».

У заходах на території майбутнього меморіалу «Янголи перемоги» також були присутні рідні, близькі й побратими полеглих захисників України, повідомляє Офіс Президента.