Прем’єр-міністр Володимир Гройсман побував з робочою поїздкою в Харкові, щоби провести засідання Асоціації міст, ознайомитися з роботою харківського метрополітену та відкрити новий сучасний Центр надання соціальних послуг «Прозорий офіс». Разом із ним у цьому місті перебували міністр соціальної політики Андрій Рева, міністр Кабінету Міністрів Олександр Саєнко та Київський міський голова Віталій Кличко.

Під час засідання Асоціації міст Прем’єр вів мову про ключову реформу уряду — децентралізацію, за рахунок якої вдалося збільшити місцеві бюджети на 30—40%; про те, як важливо не лише поповнювати кошториси, а й посилювати відповідальність під час освоєння коштів.

«Ми почали формувати самодостатню основу для об’єднання територіальних громад по всій країні», — резюмував Прем’єр. Він нагадав, що процес передачі повноважень триває з 2014 року, і що наразі ситуація змінилася як на законодавчому рівні, так і на рівні можливостей місцевої влади. «До 2014 року про децентралізацію ніхто не замислювався, натомість повноваження й фінансові ресурси варварськими методами відбирали. В 2014 році Президент і уряд Арсенія Яценюка заявили про свою готовність підтримати й зміцнити регіони», — продовжив тему Володимир Гройсман.

Пенсії можна перевести і в електронний формат

Він відзначив, що завдяки децентралізації розширено адміністративні повноваження регіонів. Це дає змогу створювати на місцях прозорі офіси надання адміністративних і соціальних послуг у найзручнішому для громадян форматі. «Ми збалансували і ваші повноваження, і ваші фінансові ресурси. Зараз ви маєте стати активними учасниками економічного зростання. Хочу закликати регіональну владу розвивати реальний сектор економіки», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Потім він пообіцяв ініціювати створення центрів надання адміністративних і соціальних послуг за типом «Прозорий офіс» по всій країні. У цьому розрізі йшлося про ознайомлення з роботою двох харківських центрів, які можуть надавати понад дві сотні різних послуг — від реєстрації бізнесу й майна до видачі електронних пенсійних посвідчень.

«Ми за кілька років передали на місця достатньо коштів і повноважень, аби дати людям можливості на отримання послуг. Ми почали змінювати систему, минулого року затвердили пілотні проекті у п’яти містах, аби утворити центри адміністративних послуг, для того, щоб людина прийшла в одне місце і за 20 хвилин без черги отримала послугу. Це наша ідеологія. Ми просуватимемо її по всій країні. Головне, аби люди на місцях робили свою роботу, а уряд їм допомагатиме», — продовжив тему Прем’єр.

Під час цього засідання він не оминув увагою і дію запровадженої з 1 квітня урядової програми «Доступні ліки». Зі слів Володимира Гройсмана стало зрозумілим, що уряд вдосконалюватиме систему, щоб розширити доступ громадян до безкоштовних ліків. «Нам потрібен ще час, щоб дійти до кожного куточка, особливо в сільській місцевості, де мережі аптек братимуть участь у цій програмі», — конкретизував він.

Дослухатися до власників аптек

Окремо йшлося про проведену днями селекторну нараду, присвячену питанням охорони здоров’я, з головами обласних державних адміністрацій. Вони, за словами Прем’єра, засвідчили, що урядова програма реімбурсації почала діяти в кожній області. «Це означає, що люди дедалі більше й більше отримують доступ до безкоштовних ліків», — зробив висновок глава уряду. Про проблеми аптечного бізнесу він дізнався особисто, завітавши до однієї з харківських аптек. «Ми відшуковуватимемо проблеми, якщо вони є в системі, або в регіонах, і розв’язуватимемо їх. Коштів у нас достатньо. Систему вибудувано якісно і в інтересах українських громадян, тому ми будемо тільки вдосконалювати її роботу», — резюмував він.

В ході імпровізованого брифінгу Володимир Гройсман розповідав представникам ЗМІ про рішення щодо продовження контракту з керівником компанії «Укрзалізниця» Войцехом Балчуном. Його ухвалять після звіту посадовця. У цьому розрізі слова Прем’єра звучали так: «Через місяць або кілька місяців у керівника «Укрзалізниці» буде річниця його роботи. Він абсолютно публічно прозвітує. Ми оцінимо його роботу і вирішимо, або ми продовжуємо з ним контракт, або ні. Але це залежить не від мене, не від когось іншого. Це залежить від якості роботи, яку було проведено за рік в «Укрзалізниці».

Одне із запитань стосувалося долі колишнього народного депутата Миколи Мартиненка. Володимир Гройсман не засуджує ініціативи чотирьох членів Кабінету Міністрів взяти на поруки цього екс-парламентарія. Ініціативи міністрів від партії «Народний фронт» він прокоментував так: «Можу сказати, цей крок урядовців абсолютно свідомий. У мене немає жодного застереження щодо такого кроку. Я вважаю, це було командне, колективне політичне рішення. Я вважаю, вони вправі так вчиняти. І це був абсолютно нормальний крок».