Днями в Києві відбулася міжнародна конференція «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки» за участі першої леді Олени Зеленської, віцепрем’єр­міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, представників уряду та парламенту, громадських організацій і широкого кола міжнародних партнерів.

Конференція об’єднала міжнародну спільноту для посилення реалізації ефективної допомоги всім, хто постраждав від сексуального насильства під час війни росії проти України, а також пошуку шляхів досягнення реального правосуддя. На заході йшлося, що одним із ключових елементів для відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, мають стати репарації.

Участь у заході взяли представники Великої Британії, Японії, Демократичної Республіки Конго, Люксембургу, Норвегії, Колумбії, Швейцарії, Молдови, Швеції, Фінляндії.

Спікери й організатори конференції зійшлися на тому, що досвід України може стати передовим і слугуватиме дороговказом для інших країн. Фото з сайту president.gov.ua

Діяти потрібно негайно

Перша леді Олена Зеленська у виступі  наголосила, що постраждалі від сексуального насильства під час війни не можуть чекати на класичні репарації, коли закінчиться війна чи коли росія погодиться сплатити відшкодування. Діяти потрібно негайно.

«Репарації постраждалим від грубих порушень прав людини, зокрема постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, — це не лише економічна підтримка. Це важливий крок до відновлення справедливості. I така справедливість потрібна не тільки Україні. Справедливість для українських постраждалих від насильства — це нині дзеркало для самого світу», — зауважила Олена Зеленська.

У межах заходу віцепрем’єр­міністр Ольга Стефанішина презентувала перший в Україні проєкт з невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від сексуального насильства під час війни. Ця ініціатива перша в історії репараційних заходів, коли держава спільно із громадянським суспільством та недержавними організаціями під час війни напрацьовує кроки з виплати невідкладних проміжних репарацій.

«Із самого початку повномасштабної війни ми почали отримувати інформацію про злочини сексуального насильства та застосування тортур до українського населення з боку російських військовослужбовців. Ми об’єдналися всередині країни і з нашими міжнародними партнерами й почали діяти на користь постраждалих. Ми розгорнули центри допомоги врятованим у всій країні, щоб кожен зміг отримати необхідну допомогу. Але розуміємо, що цього недостатньо. Тож втілюємо пілотний проєкт із виплати невідкладних проміжних репарацій. Це допоможе відновити права постраждалих», — зазначила Ольга Стефанішина.

Проєкт передбачає виявлення та ідентифікацію постраждалих від сексуального насильства, визначення відповідності кожного окремого випадку критеріям сексуального насильства, а також безпосередню виплату проміжних компенсацій ідентифікованим постраждалим. Він враховуватиме передовсім особистий підхід до кожного/кожної постраждалої, а також їхні пропозиції. Постраждалі вже долучені до всіх процесів у межах реалізації проєкту. Передбачено надання одноразових проміжних компенсацій усім ідентифікованим постраждалим до кінця жовтня 2024 року. У межах пілотного проєкту одноразові проміжні компенсації зможуть отримати 500 осіб.

Не замовчувати важливо

Ініціював проєкт Офіс віцепрем’єр­міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України спільно з урядовою уповноваженою з питань гендерної політики та Глобальним фондом тих, хто пережив насильство (Global Survivors Fund). Реалізують його у співпраці з Офісом Генерального прокурора, Міжнародним реєстром збитків і Міністерством юстиції.

«Масштаб проблеми сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, в усьому світі — від М’янми до Ефіопії, від Колумбії до Судану, від нинішньої кризи на Близькому Сході до України — величезний. Сьогодні, коли ми зібралися тут, тисячі жінок, чоловіків, хлопців і дівчат потерпають від сексуального насильства. В Україні жінки та чоловіки, які пережили насильство, сміливо розповідають про свій досвід найжахливіших звірств, яких вони зазнали від початку повномасштабної війни 2022 року. Ця конференція — важлива нагода зробити так, щоб цих постраждалих не забути, привернути увагу до їхньої хоробрості та необхідності забезпечення справедливості й підзвітності для всіх відповідальних за скоєні злочини», — підкреслила в онлайн­зверненні герцогиня Единбурзька Софія Гелен.

На заході зокрема йшлося про те, що уряд і парламент у тісній координації з постраждалими вже проробили чималу роботу щодо законодавчих ініціатив для створення конфіденційного Реєстру постраждалих від збройної агресії росії, статусу постраждалих від СНПК і забезпечення невідкладних проміжних репарацій.

«Коли говоримо про репараційні механізми для постраждалих, не йдеться тільки про фінансову підтримку, бо цього недостатньо. Це багатоаспектний механізм компенсацій та підтримки. Працюємо над відповідними законодавчими змінами. Зокрема, важливий уже зареєстрований законопроєкт №10256 щодо обліку осіб, життю та здоров’ю яких завдано шкоди внаслідок збройної агресії рф проти України. Це необхідно, щоб постраждалі змогли отримати конфіденційну комплексну підтримку», — наголосила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

А заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зазначила, що держава має чітко ідентифікувати сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, як воєнний злочин. Компенсації за ці злочини мають відбуватися в загальному контексті компенсацій за інші воєнні злочини. Робота над цим стягненням не має затягуватись, і росія повинна заплатити за скоєне. У Верховній Раді створено ТСК з питань розслідування фактів сексуального насильства, вчиненого внаслідок збройної агресії рф. Парламент готовий долучитися до всіх ініціатив та ухвалити закони, які забезпечать справедливість для постраждалих. Зокрема, було наголошено, що досвід України може стати передовим і слугуватиме дороговказом для інших країн, які перебувають у стані збройного конфлікту.

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко  виголосила спільну декларацію за результатами заходу щодо глобальних зусиль з підтримки постраждалих від сексуального насильства шляхом забезпечення репараційних заходів.

Захід організував український уряд за підтримки уряду Великої Британії та в партнерстві з Асоціацією жінок­юристок України «ЮрФем» і Українським жіночим фондом.

Джерело: Служба віцепрем’єр­міністра