У межах підготовки до початку безпосередніх переговорів про вступ у ЄС Україна розпочинає скринінг законодавства та сформує дорожні карти у сферах верховенства права, свободи руху осіб (юстиція, свобода, безпека), реформи державного управління. Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, яка очолює урядову делегацію на  установчому засіданні в межах переговорного процесу.

Під час засідання європейська сторона презентувала особливості та етапи проведення офіційного скринінгу — оцінки відповідності українського законодавства праву ЄС, одного із ключових етапів переговорного процесу. ЄС сформував графік зустрічей представників українських міністерств та Єврокомісії в межах скринінгу; підтверджено передачу українській стороні офіційних матеріалів (guidance) для підготовки.

Інституції готові працювати

Віцепрем’єр наголосила, що українські інституції мобілізовані та готові до активної спільної роботи.

«Скринінг — перший фундаментальний крок на початку переговорного процесу. Розпочинаючи цей процес, ми усвідомлюємо відповідальність, яка з ним пов’язана. Ідеться не просто про список реформ, а про колективні зусилля, спрямовані на те, щоб Україна відповідала високим стандартам, які встановив Європейський Союз. У цьому контексті  рада початку роботи з проведення Європейською комісією аналітичної перевірки українського законодавства на відповідність acquis ЄС», — наголосила Ольга Стефанішина.

Вона нагадала, що Україна ще до отримання офіційного рішення Євроради здійснила процес селф-скринінгу, який дав змогу визначити стан адаптації українського законодавства до європейського, обсяг роботи, яку потрібно виконати, і сформувати бачення шляхів формування переговорних команд.

«Експертиза, рекомендації та конструктивний зворотний зв’язок від Генерального директорату будуть неоціненними в межах процесу скринінгу. Сподіваюся на плідну співпрацю», — додала вона.

Українська сторона презентувала бачення національної переговорної архітектури. Учасники зустрічі обговорили підходи до формування переговорних команд, підготовку переговорної рамки ЄС та переговорної позиції України, проведення першої міжурядової конференції та календар взаємодії на найближчі місяці.

Транскордонні програми

Розширення регіональної співпраці України з ЄС обговорили вчора у Брюсcелі віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина і комісар ЄС з питань згуртованості і реформ Еліза Феррейра. Ішлося зокрема про розвиток транскордонної співпраці, участь України в регіональних програмах ЄС, підвищення інституційної спроможності регіонів України на шляху до членства в ЄС та відбудову і відновлення українських територій у взаємодії із сусідніми країнами.

«Розширення участі України у транскордонних програмах ЄС особливо актуальне, адже Україна активно просувається на шляху до членства в ЄС, а також потребує допомоги у відбудові та відновленні в контексті війни росії проти України, що триває, — зазначила віцепрем’єр-міністр. — Ми схвалюємо рішення ЄС щодо перерозподілу коштів, які вивільнилися через скасування участі росії та білорусі у програмах регіональної співпраці ЄС. І ми вдячні, що ці додаткові 135 мільйонів євро буде спрямовано на фінансування проєктів регіонального розвитку між Україною, Молдовою та ЄС».

Наприкінці  2023 року Україна підписала фінансові угоди до п’яти програм регіонального співробітництва ЄС Interreg NEXT 2021—2027: «Польща — Україна», «Румунія — Україна», «Угорщина — Словаччина — Румунія — Україна», «Басейн Чорного моря» та «Дунайська регіональна програма». Віцепрем’єр-міністр наголосила, що це сприятиме розв’язанню спільних регіональних проблем, а також зміцнить наявні та вибудує нові партнерства між Україною та сусідніми країнами-членами ЄС.

Ольга Стефанішина акцентувала, що Україна та Молдова зацікавлені у створенні двосторонньої програми регіонального співробітництва, адже країнам потрібен власний досвід започаткування та укладення таких угод.

Сторони обговорили можливість започаткування навчальних програм для українських держслужбовців.

«Для підготовки та проведення успішних переговорів про членство в ЄС, особливо в межах глави 22 «Регіональна політика та координація структурних інструментів», маємо забезпечити високу інституційну спроможність на місцях, — акцентувала Ольга Стефанішина. — Запровадження відповідного навчання, обміну досвідом або іншого можливого залучення українських державних службовців до внутрішньої роботи директорату Європейської комісії регіональної та міської політики (DG REGIO) стало б ефективним інструментом у цьому питанні. Це дало б змогу дослідити, як створюють і впроваджують політику згуртування ЄС, перебрати найкращі практики».

Віцепрем’єр-міністр звернула увагу на важливість розбудови інституційної спроможності громад, які беруть участь у європейських програмах регіональної співпраці. Потрібно навчити громади створювати проєкти, просувати й упроваджувати їх.

Еліза Феррейра запевнила, що ЄС і надалі докладатиме зусиль до зміцнення співпраці між регіонами Євросоюзу та України та надаватиме всебічну підтримку Україні на її шляху до членства в ЄС.

Джерело: Служба віцепрем’єр-міністра