Удари російської федерації 22 березня були спрямовані передовсім проти української енергетики. Це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відкриваючи вчора чергове урядове засідання. 

«Це була одна з найбільших атак на енергетику за два роки великої війни. І наймасованіша атака за цей осінньо-зимовий період. Уражено близько 20 підстанцій, електростанції, зокрема ДніпроГЕС. Є проблеми в кількох регіонах. Є відключення на Харківщині, Дніпропетровщині, Одещині, Кіровоградщині, Сумщині, Полтавщині», — сказав очільник уряду.

Він наголосив, що енергосистема цілісна і працює стабільно. Завдяки додатковому захисту енергооб’єктів Україна витримала удар. Дефіциту потужностей, за його словами, немає і не прогнозують.

«Ремонтні бригади працюють 24/7, щоб якнайшвидше відновити електропостачання до українських домівок. Світло повертатимемо в три етапи. Перший — заживлюємо критичну інфраструктуру. Це теплопостачання, водопостачання, лікарні. Другий етап — заживлюємо  населення. Третій — заживлюємо промисловість», — зазначив Прем’єр-міністр.

За його словами, потрібна орієнтовно доба, щоб заживити всіх побутових споживачів. Укренерго та Міністерство енергетики оперативно повідомлятимуть про перебіг процесу.

«Також наші громадяни, в яких було пошкоджено житло внаслідок цих масованих атак, можуть скористатися урядовою програмою «єВідновлення». Допоможемо з грошима на ремонти», — додав Денис Шмигаль.

Він наголосив, що всі злочини та руйнування документують і  росія за все точно заплатить.

Як сказав Прем’єр, цього тижня у Брюсселі урядова команда говорила з нашими європейськими партнерами,  зокрема й про те, як саме росія має заплатити.

«Ми впевнені, що російські заморожені активи мають працювати на перемогу та відновлення України», — наголосив він.

Денис Шмигаль нагадав про важливі здобутки на кількох напрямах.

Насичений євротиждень

«Перше. Україна отримала 4,5 млрд євро від ЄС для фінансування дефіциту нашого бюджету. Ще 1,5 млрд євро буде у квітні. Усього цього року очікуємо на 16 млрд євро від Європейського Союзу.

Друге. Європа створює новий фонд для військової підтримки України. На цей рік — додаткові 5 млрд євро. Завдяки цьому буде більше зброї, більше техніки, а значить, більше переваги на полі бою.

Третє. Відбулося дев’яте засідання Ради асоціації Україна — ЄС. Загальний прогрес виконання Угоди про асоціацію становить 77%. Це +5% за минулий рік.

Четверте. У понеділок український уряд затвердив План для Ukraine Facility. Уже в середу Прем’єр особисто передав його Президентові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн. Очікуємо на його погодження європейською стороною. Цей план істотно прискорить шлях України до ЄС.

П’яте. У першій половині цього року мають  розпочатися фактичні переговори про вступ України в ЄС. Переговорна рамка є. Очікуємо на її затвердження найближчим часом.

Шосте. Переговори відбуватимуться одночасно із секторальною інтеграцією. Ключове — продовження економічного безвізу, тобто безмитної торгівлі з ЄС. Маємо попереднє погодження. Уряд продовжує обстоювати інтереси України та наших виробників.

Сьоме. Крок за кроком наближаємося до того, щоб заморожені в ЄС російські активи працювали на перемогу та відновлення України. Перший крок — передача доходів від заморожених активів. Далі — повна конфіскація. Шукаємо оптимальні рішення.

Восьме. Європа зараз усвідомлює загрозу від російських варварів як ніколи. Ми конвертуємо це в допомогу Україні. Зброя, фінанси, російські активи, санкції, наша євроінтеграція. Багато тем і нюансів, але швидко рухаємося за всіма напрямами. Бо так треба для стійкості, перемоги та відновлення України. Вдячні Європейському Союзу, європейським лідерам та народам Європи за солідарність та підтримку», — підсумував Прем’єр.

Гранти виробниками невійськових дронів

Кабінет Міністрів розширив можливості отримання грантів підприємствами, що виробляють невійськові дрони або їх частини. Відтепер такі підприємства зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості поданого проєкту. Відповідні зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств уряд ухвалив учора.

«Україна надзвичайно зацікавлена в розвитку високотехнологічних виробництв, і уряд максимально налаштований допомагати таким підприємствам. Ми ухвалили рішення, відповідно до якого виробники невійськових дронів матимуть такі самі унікальні умови отримання гранта, як до цього мали лише підприємства на деокупованих територіях. Тобто зможуть отримати до 80% вартості проєкту як грант від держави. Умови діють для підприємств, розташованих в будь-якій контрольованій частині країни. Окрім того, рішення передбачає, що грантові кошти виробники безпілотників можуть використовувати для поповнення оборотного капіталу», — розповіла перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Як повідомляє Мінекономіки, нововведення стимулюватиме розвиток вітчизняних підприємств, які виробляють мирні дрони та їх складові, сприятиме розширенню виробництва. Так, грантові кошти  виробники дронів зможуть спрямувати на придбання, доставку та монтаж обладнання, а за кошти власного внеску —  придбати сировину, матеріали, комплектуючі та покрити поточні потреби. Рішення також  дасть змогу створити нові робочі місця на відповідних виробництвах. Адже за умовами грантової програми на переробку, отримувач залежно від суми гранта повинен створити відповідну кількість робочих місць (наприклад, в разі отримання 8 млн грн — до 25 місць).

Джерело: Департамент комунікацій  Секретаріату КМУ