Четверта зустріч радників з питань національної безпеки та зовнішньополітичних радників лідерів країн щодо імплементації формули миру зібрала представників 81 країни та міжнародної організації. Зокрема, своїх делегатів у Давос направили 39 країн Європи, 18 — Азії, 12 — Африки, шість — Південної Америки, три — Північної Америки, дві — Океанії.

«Цей захід — логічне продовження наших зустрічей, які відбулися 2023 року в Копенгагені, Джидді та на Мальті. Ми вкотре зібралися, щоб працювати над розробленням спільного міжнародного плану, заснованого на українській формулі миру», — повідомив Андрій Єрмак на зустрічі із представниками ЗМІ в Давосі.

Він нагадав, що під час консультацій на Мальті було обговорено перші п’ять пунктів формули миру, а саме: ядерну, продовольчу та енергетичну безпеку, звільнення ув’язнених і депортованих осіб, відновлення територіальної цілісності та суверенітету України. У Давосі презентували ще п’ять пунктів формули: щодо виведення російських військ і припинення бойових дій, відновлення справедливості, екологічної безпеки, запобігання ескалації та повторенню війни, а також питання підтвердження закінчення війни.

Відбулися і дві спеціальні сесії, присвячені продовольчій безпеці та гуманітарним аспектам війни відповідно.

«Було проведено відкриті конструктивні переговори, під час яких докладно обговорено ключові принципи досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру для України та всього світу. Такий мир має ґрунтуватися лише на Статуті ООН, відповідних резолюціях Генеральної Асамблеї ООН та ключових принципах міжнародного права», — зазначив керівник Офісу Президента України.

Поєднання позицій і підходів

За словами Андрія Єрмака, унікальність формули миру полягає в поєднанні різних позицій і підходів. «Але ми об’єднані навколо головних принципів, що базуються на міжнародному праві та нормах Статуту ООН», — наголосив він та акцентував, що Президент Володимир Зеленський і його команда не погодяться на жодну форму замороженого конфлікту на території України. Він зауважив, що за два роки від початку повномасштабного вторгнення рф Україна зробила стільки визначних речей, що немає жодного сумніву в перемозі нашої держави в цій війні.

«За підсумками консультацій хочемо напрацювати спільний план відповідальних держав світу. Наступним кроком може бути перший глобальний саміт на рівні лідерів держав та урядів, на якому буде дано старт на вищому політичному рівні для розроблення та погодження єдиного спільного мирного плану. І якщо держава-агресор демонструватиме бажання завершити цю війну та повернутися до поваги до міжнародного права, ми для такого моменту матимемо цей спільний мирний план», — розповів керівник Офісу Президента.

Пропозиції за напрямами

Напрацювання робочої групи з пункту «Виведення російських військ і припинення бойових дій» на зустрічі презентували представники Литви та міністр оборони України Рустем Умєров. Зокрема, було запропоновано створити міжнародну робочу групу на рівні міністрів оборони та радників з національної безпеки, серед завдань якої будуть: розроблення та забезпечення ухвалення міжнародної угоди, яка закликала б росію до повного припинення бойових дій та виведення військ з України. Також необхідно спільно розробити механізм виведення військ рф і збройних формувань з окупованих територій України. Виведення військ має містити: виведення російських підрозділів і військовослужбовців з тимчасово окупованих територій; розформування та повне роззброєння військових терористичних організацій на тимчасово окупованих територіях; вилучення військової техніки і озброєння з тимчасово окупованих територій для їх утилізації.

Напрацювання за пунктом «Відновлення справедливості» презентували представники Нідерландів, а також Генеральний прокурор Андрій Костін та заступниця міністра юстиції  Ірина Мудра.

Представники Німеччини, Фінляндії, Болгарії та перший віцепрем’єр-міністр Юлія Свириденко й міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець представили напрацювання робочої групи щодо пункту «Екологічна безпека».

Під час спеціальної сесії «Продовольча безпека» перший віцепрем’єр-міністр Юлія Свириденко зазначила, що цей пункт української формули миру привернув значну увагу міжнародної спільноти, адже 2022 року ціни на окремі сільськогосподарські культури сягнули історичного світового максимуму.

Відтоді комплекс різноманітних заходів допоміг відновити постачання продовольства на світові ринки та для найбільш вразливих споживачів. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець і співголова Міжнародної експертної групи високого рівня Bring Kids Back UA, юристка з прав людини, громадянських свобод і захисту дітей, директорка Інституту прав людини Міжнародної асоціації юристів баронеса Гелена Кеннеді на спеціальній сесії «Гуманітарні питання» розповіли про боротьбу за повернення примусово переміщених або депортованих росією українських дітей, незаконно викрадених та ув’язнених цивільних громадян, військовополонених.

Спільне прескомюніке

За підсумками консультацій у Давосі Швейцарія та Україна, співголови четвертої зустрічі радників з питань національної безпеки та зовнішньої політики, погодили спільне прескомюніке. У ньому зафіксовано згоду, що безпека України — невіддільна частина світової та регіональної безпеки, тому війна проти нашої держави — один з основних дестабілізаційних чинників у світі.

«Через це мирні зусилля необхідно значно наростити, щоб покласти край війні справедливим і всеосяжним шляхом. Завдання світової спільноти — не тільки завершення війни, а й подолання наслідків усіх тих криз, які вона спричинила в усьому світі», — йдеться в комюніке.

Також зазначено, що всеосяжний, справедливий і стійкий мир для України та всього світу має ґрунтуватися лише на Статуті ООН, відповідних резолюціях Генеральної Асамблеї ООН та ключових принципах міжнародного права.

«Ця зустріч заклала необхідні передумови для підготовки зустрічі лідерів країн та урядів, яка може дати старт на високому рівні для створення універсальної основи спільного бачення та шляхів досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру для України на основі української формули миру. Зустріч лідерів може також дати початок тематичним зустрічам у різних країнах на міністерському, парламентському, експертному та інших рівнях для підготовки детальних пропозицій для лідерів», — наголошено в комюніке.

Джерело: Офіс Президента