За час повномасштабної війни Україна зробила великий стрибок у розвитку галузі defense-tech зокрема завдяки проєкту «Армія дронів», який дав старт розвитку українського ринку БпЛА. Нині майже 200 компаній займаються дронами та продуктами в цій царині, а 67 зразків БпЛА отримують контракти від держави. 2022 року їх було всього сім.

За півтора року існування «Армія дронів» з підпроєкту United24 трансформувалася у велику державну програму для розвитку національного виробництва БпЛА. Завдяки цьому кількість дронів на фронті зросла в десятки разів.

«Ми дивимося на проєкти як полісімейкери — як змінити процес, спростити процедури. За 1,5 року ухвалили майже 20 законів та нормативно-правових актів, які змінили правила гри й дали змогу відкрити ринки для розвитку інновацій та технологій. 2023-го вироблено й закуплено у 100 разів більше дронів, ніж 2022 року. Це стало можливим завдяки зміні політики, збільшенню фінансування і спроможностям компаній виробляти безпілотники», — сказав віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Зокрема, торік ухвалили революційні постанови — спростили допуск БпЛА до експлуатації, збільшили маржинальність до 25%, прибрали додаткові дозволи, спростили списання БпЛА тощо. Окрім цього, 2023 року уряд надав історичний бюджет на дрони — 40 мільярдів гривень, завдяки чому законтрактували та передали на фронт сотні тисяч БпЛА.

У межах «Армії дронів» побудували прозору та підзвітну систему закупівель БпЛА. Зокрема, запрацювала система онлайн-моніторингу, доступ до якої має НАБУ. Тож тепер кожен безпілотник проходить офіційну експертизу ціни. Найближчим часом держава закуповуватиме іноземні масмаркет-БпЛА через систему Prozorro. Це дасть змогу виробникам відкрито конкурувати за державні контракти, а державі — закуповувати дрони за найвигіднішими умовами.

В Україні з’явився окремий технологічний жанр — морські дрони, які змінили ситуацію в Чорному морі. Це унікальна українська розробка, яка може виконувати різні операції: спостереження, розвідку, патрулювання, пошуково-рятувальні роботи, протимінну боротьбу, охорону морського флоту. А найголовніше — бойові місії.

У межах «Армії дронів» створили перші у світі ударні роти БпЛА. Це підрозділи у складі Збройних сил, які працюють за новою доктриною та з новим підходом до менеджменту. Ударні роти вже показали свою ефективність на передовій. Із червня 2023-го до січня 2024 року вони уразили понад 14 тисяч ворожих цілей.

Важлива частина «Армії дронів» — навчання операторів. Адже ефективність безпілотника залежить від уміння його правильно використовувати. Ми залучили донорські кошти та навчили майже 20 тисяч операторів БпЛА. Військові проходили і теоретичну, і практичну підготовку, максимально наближену до реального поля бою. Більшість із них уже успішно виконують бойові завдання на фронті.

У планах на 2024 рік — мільйон FPV-дронів та сотні інших видів безпілотників, які відповідають потребам Сил оборони. На цей рік держава передбачила бюджет на розвиток галузі БпЛА, тож у межах «Армії дронів» продовжуємо стимулювати ринок і збільшувати кількість безпілотників на фронті.

Джерело: Міністерство цифрової трансформації