Опалювальний сезон підійшов до завершення, попри всі виклики, які постали перед підприємствами теплокомуненерго. На цьому наголосив  віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час  селекторної  наради з регіонами, присвяченої цій гарячій темі. Він попросив представників місцевої влади намагатися заощадити енергію й забезпечити її ефективне використання. «На нас чекає серйозний міжопалювальний підготовчий період, коли ми повинні ефективно використати всі можливості для ремонту мереж, обліку, виконання інвестиційних програм та впровадження заходів з енергоефективності», —  пояснив суть доручення посадовець.

Передумовами ефективного використання енергії він вважає проведення в областях розрахунків за спожитий газ та вирішення питань обліку. Згідно з показниками, лідери зі встановлення прибудинкових лічильників — місто Київ, Дніпропетровська та Миколаївська області. А незадовільна ситуація щодо обліку у Тернопільській (9,7%), Черкаській (42%) і Волинській (44%) областях.

Окремо віце-прем’єр-міністр зупинився на питанні розрахунку областей за спожиту енергію. У цьому контексті в нього нема питань до Рівненщини, Черкащини, Сумщини, Полтавщини і Хмельниччини. Київ, Волинська, Тернопільська, Харківська і Запорізька області пасуть задніх.

«Нині починає діяти механізм згідно із Законом №1730 («Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії»). З 1 квітня запрацює реєстр підприємств тепло- та водопостачання, які зможуть врегулювати заборгованість перед НАК «Нафтогаз» за спожиті енергоносії й розпочати реструктуризацію боргів. У процесі реструктуризації буде списано штрафи і пені за спожиту енергію та надаватимуть субвенції від держави для зменшення боргових зобов’язань підприємств», — резюмував Геннадій Зубко. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»