Президент Петро Порошенко провів зустріч із представниками України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі (ТКГ) та її робочих підгрупах. Було обговорено торішні підсумки діяльності групи, визначено пріоритети й завдання на поточний рік.

Глава держави подякував представникам України у ТКГ за чітке обстоювання національних інтересів, професійну й самовіддану роботу заради відновлення суверенітету й територіальної цілісності України. 

Серед ключових завдань учасників групи від України на 2018 рік визначено сталий мир і звільнення всіх незаконно утримуваних осіб. Про це перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко написала згодом на своїй сторінці у Facebook, коментуючи робочу зустріч із главою держави.

«Ретельно проаналізували нашу роботу 2017-го. Звірили годинники щодо завдань на 2018-й», — лаконічно вказала депутат. Щодо мінських угод висловилася розлогіше: вони не ідеальні, але саме до них прив’язано санкції проти Російської Федерації з боку США і ЄС, тому «відмова від угод автоматично означає скасування санкцій. Під угодами стоїть підпис офіційних представників Росії, отже, це робить РФ стороною, зобов’язаною їх виконувати. Також у протоколах чітко записано, що всі сторони мають поважати суверенітет і територіальну цілісність України. Отже, нашим ключовим завданням ми бачимо відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в повному обсязі», — наголосила Ірина Геращенко.

Вона підкреслила, що нашими ключовими завданнями на 2018 рік стають: першочергове виконання безпекового й гуманітарного блоків, вимога дотримання тиші, сталий мир, звільнення всіх незаконно утримуваних, активізація роботи з пошуку зниклих безвісти й залучення до цього МКЧХ, вимога відкриття КПВВ «Золоте», відведення важкої зброї від лінії зіткнення.

Ірина Геращенко зауважила, що від СММ ОБСЄ й надалі очікують на створення постійних спостережних пунктів і роботи за схемою 24/7.

Українська сторона й надалі наполягатиме на створенні «групи з кордону», яка «має вже зараз обговорювати питання повернення нашого контролю над українсько-російським кордоном, й вже зараз на кордоні має безперешкодно працювати місія СММ ОБСЄ». Цього наші представники вимагатимуть у Мінську знову, повідомляє УНІАН.

Для гуманітарної підгрупи ТКГ ключовим пріоритетом на найближчий час залишатиметься друга хвиля звільнення заручників. «І тут маємо докласти всіх зусиль, щоб це відбулося якнайшвидше», — додає Ірина Геращенко.

Ще під час зустрічі з Президентом обговорювали тему введення миротворчої місії на Донбас, а також інші актуальні питання, зокрема відновлення інфраструктури на сході України, реінтеграція, розмінування, протидія гібридній та інформаційній війні, тобто «боротьба за уми українців, що залишилися на окупованій території».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»