Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак розповів в інтерв’ю «УК», що гальмує перетворення виробничих майданчиків Чорнобильської зони на сучасний технопарк:

— Величезні можливості відкриваються у використанні сонячної енергії. На організований Мінприроди конкурс інвестпроектів сонячних електростанцій у зоні відчуження подали заявки понад 50 компаній. Їх приваблює наявність у зоні інфраструктури, мереж передачі електроенергії та чітко прописаної завдяки нещодавно ухваленим змінам до законодавства процедури використання земель зони. Але не думайте, що це відбулося за помахом чарівної палички. Зміни до законодавства, які «розморозили» використання території зони для таких проектів, далися нам дуже нелегко. Так само, як і реалізація цієї ідеї. Наприклад, з’ясувалося, що перш ніж оголосити конкурс, треба оформити для місця майбутніх проектів поштову адресу.

Але з часів початку незалежності, цей регіон вже був зоною, тобто територією зі спеціальним статусом, процедури присвоєння адрес там немає. І не існує процедури такої. І якийсь чиновник невисокого рівня готовий «зарубати» весь фронт розвитку відновлювальної енергетики в Чорнобилі. Уявіть, скільки часу і зусиль іде на вирішення таких дріб’язкових проблем. І це можна вирішити лише на рівні міністра. Просто панує таке ставлення до проектів. Чиновникам старої школи байдуже до винесених проектів, які потрібні країні. Мені часом бридко, як дріб’язково мислять люди. Адресу ми таки оформили. Але ще скільки усього треба зробити у інших сферах, стільки процедур спростити, аби до нас прийшли інвестиції, у тому числі — екологічні.