Дві наймолодші архівні установи України минулої п’ятниці відзначили 10-річчя з часу заснування. Одна з них — Центральний державний електронний архів України. Це єдина у країні архівна установа, яка забезпечує централізоване постійне зберігання електронних документів, електронних інформаційних ресурсів (веб-сайтів, баз даних) та інших документів в електронній формі, таких, як листування електронною поштою, сторінки соціальних мереж, фото-, аудіо-, відеодокументи.

Нині на постійному зберіганні у ЦДЕА України 23 архівні фонди. Цікаво, що хоч електронний документообіг завдяки новітнім технологіям уже тривалий час є невід’ємною частиною врядування, досі не всі країни мають власні електронні архіви.

Як зазначив під час прес-конференції, присвяченої цьому маленькому ювілею, голова Державного агентства з питань електронного урядування України Олександр Риженко, впровадження електронного документообігу — ключове питання реформування. «Цей рік має стати проривним у плані забезпечення технічного збереження документів, які видають органи вади. До цього процесу залучаємо бізнесменів та науковців».

Голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова зауважила: «Маємо стежити, щоб жодна особа не змогла вкрасти електронний документ, особливо для подальшого продажу».

Цього дня також відбулось урочисте підписання договору між ЦДЕА та Громадською організацією «Вікімедіа Україна» й акта приймання-передавання на проведення експертизи цінності електронного інформаційного ресурсу «Український мовний розділ вільної енциклопедії «Вікіпедія».

10-річчя цього дня відзначив і державний архів зарубіжної україніки. До цієї дати архівісти підготували виставки, де продемонстрували унікальні документи та світлини. Серед них онлайн-виставка «Безцінний спадок українців». У її основі — 25 документів про діяльність спеціально створених архівних осередків, зокрема тих, що діяли при українських організаціях та установах за кордоном.