Протягом останнього року зарплати жителів Луганщини зросли в середньому на 35%, тож середній показник нині дорівнює понад 4,6 тисячі гривень. «На жаль, область за цим показником не дотягує до середнього рівня у країні», — каже директор обласного департаменту соцзахисту населення Елеонора Поліщук.

За її словами, протягом року легалізовано понад 2,5 тисячі робочих місць. Але через підвищення мінімальної зарплати майже 2 тисячі приватних підприємців закрили власні справи. Майже половина з них ті, хто вже два роки не платили податків. Але втрата інших істотна для області, бо вони податків сплачували на суму майже 5 мільйонів гривень.

«В області невисокий відсоток зайнятості працездатного населення — із 705 тисяч офіційно працевлаштовано лише 150 тисяч громадян, про яких маємо звітність обласної статистики, — каже Елеонора Поліщук. — Щодо інших — питання, де ці люди працюють, чи перебувають на території області й за рахунок яких доходів живуть».

Тому пріоритетом на 2017 рік названо створення трудового паспорта області. Він має містити такі відомості, як чисельність населення, що постійно проживає в області, кількість тих, хто працює, скільки фахівців вчиться, які галузі держава має надалі розвивати. «Це цифри, які мають лягати в основу розвитку й програм конкретних територій і країни загалом», — підкреслює Елеонора Поліщук.