Що турбує сільських жителів, які вони бачать пріоритети в роботі владних структур, місцевих громад? У Драбівському районі на Черкащині вирішити звірити кроки влади з думками та оцінками людей, для чого й зібрали районний форум громадських ініціатив. Драбівці охоче прийшли на зібрання, щоб відверто висловити свої судження, пропозиції щодо подальшої роботи. 

— Може здатися, що сьогодні не до дискусій та реформ, адже ситуація в країні непроста. Але зміни на краще залежать від кожного з нас, — зауважив, розпочинаючи форум, голова районної ради Володимир Дзега. І з цим важко не погодитися.

Аналізуючи зроблене, акцентуючи на прорахунках, учасники форуму без замовчування називали речі своїми іменами, щоб прискорити вирішення актуальних питань життєдіяльності району.

Своє бачення спільної роботи висловив голова райдержадміністрації Іван Гайдай. Зроблено чимало, сказав він, але ще більше слід зробити. Слід зрушити нарешті питання ремонту доріг, яке не вирішували багато років, посилити соціальний захист воїнів АТО, розпочати реформи освіти і медицини, підвищити ефективність сільськогосподарського виробництва, значно посилити розвиток фізкультури і спорту, поліпшити благоустрій багатьох населених пунктів. Адже від цього залежить якість життя в конкретних селах.Промовці торкалися багатьох соціально-економічних проблем, які турбують жителів району, вносили конкретні пропозиції щодо нових можливостей розвитку Драбівщини. Голова ГО «Черкаська обласна сільськогосподарська дорадча служба» Інна Дерій і керівник експертного середовища в області РЕГІОНЕТ Євген Сучков розповіли про шляхи розвитку аграрного сектору і надали цікаву інформацію про гранти та бізнес-пропозиції, які можна реалізувати у районі. Про реалізацію ініціатив громадської ради при виконкомі Драбівської селищної  ради проінформував Анатолій Мошняков. Він сказав:

Ілюстрація з сайту tpu.com

— Маємо зрозуміти, що ніхто наші проблеми не розв’яже, доки ми самі не візьмемося за них. Якість нашого життя залежить від результату спільної праці влади, бізнесу та громадськості.

Депутат райради голова ради ГО «Асоціація фермерів та приватних землевласників Драбівського району» Валерій Перепелиця подав кілька пропозицій і рекомендував затвердити стратегію розвитку району, а надалі консолідувати сили для її виконання на основі партнерства громадськості з владою, жорстко  контролюючи дії місцевих владців. Член ради старійшин району Микола Харченко зачитав звернення до депутатів сільських, селищних, районних і обласної рад щодо проблем, які турбують жителів району.

На форумі відбулася жвава дискусія щодо порушених у виступах питань, в якій узяли участь член ради старійшин Анатолій Гой, Нехайківський сільський голова Сергій Петренко, настоятель Свято-Михайлівського храму протоієрей Дмитро Івануса, громадський активіст Ігор Жук, вчителька-пенсіонерка Леся Заруба. Учасники зібрання виявили велику зацікавленість в обговорюваних на форумі питаннях, внесли конкретні пропозиції щодо їх вирішення.

Як зауважив після форуму Іван Гайдай, розмова вийшла діловою й дуже корисною. Люди справді бачать і розуміють усе, тож готові пробачити владі певні прорахунки, але й суворо спитати з тих, хто не виконав запланованого, бездушно поставився до вирішення життєво важливих питань.   

В ухваленій резолюції, яка складається з багатьох пунктів, мабуть, найголовніший такий: «Об’єднати зусилля та ресурси влади, громадського сектору та бізнесу в реалізації соціальних програм і проектів, необхідних для розв’язання проблем територіальних громад». 

Драбівці вже взялися за реалізацію запланованого. Від цього, переконані вони, виграють і самі громади, і район загалом.