Сьогодні на НСК «Олімпійський» відбудеться конференція, в якій візьмуть участь представники національних федерацій з різних видів спорту. Тема обговорення — нова концепція реформування спортивної галузі нашої країни. Її підготувала спільна робоча група Міністерства молоді та спорту, Національного олімпійського комітету і спортивних федерацій.  «Урядовий кур’єр» намагався з’ясувати, які зміни чекають наших найсильніших атлетів, а також прихильників активного способу життя в найближчому майбутньому.

Фото з сайту china.org.cn.

…Ціна перемоги на Юнацьких Олімпійських іграх-2014 в Китаї виявилася не набагато нижчою, ніж два роки тому на літніх Іграх у Лондоні, де зібралися найяскравіші  зірки сучасного спорту. Для того щоб піднятися на юнацький п’єдестал, нашим олімпійським надіям треба було, без перебільшення, стрибнути вище голови.

 Так, як це зробила в стрибках у висоту Юлія Левченко. Щоб обіграти переможницю юніорського чемпіонату світу Міхаелу Хрубу з Чехії, українці довелося тричі оновлювати особистий рекорд. «Золото» Юнацької Олімпіади їй приніс гросмейстерський результат — 1 метр 89 сантиметрів. Світове досягнення у кульовій стрільбі з пневматичного пістолета на рахунку Павла Коростильова. А першу нашу золоту медаль здобув Михайло Романчук, який став першим у фінальному запливі на дистанції 400 метрів вільним стилем.

— Ми пишаємося нашими юними олімпійцями, які продемонстрували свою майстерність у Нанкіні, — зазначив президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка.  Наше головне завдання — зберегти цю талановиту молодь, створити умови, щоб вони прославляли рідну країну. Тому реформування спортивної галузі конче потрібне.

Нині в нашій країні цю життєво важливу сферу життя регулюють сотні нормативних актів. Водночас у розвинених країнах за хокей і художню гімнастику, плавання, шахи і решту видів спорту відповідають національні федерації. У найближчому майбутньому така практика буде введена і в Україні.

— Держава стане замовником за чотирма основними видами діяльності, — розповів кореспондентові «Урядового кур’єра» керівник робочої групи президент Федерації плавання України Дмитро Качуровський. —  Це спорт найвищих досягнень, спорт в системі освіти, масовий спорт та розвиток інфраструктури. У ході реформи буде ліквідовано такі функції міністерства, як розподіл фінансування в ручному режимі, затвердження складу збірних, делегацій, організація тренувальних зборів, прийом на роботу спеціалістів. А нинішні повноваження держави візьмуть на себе національні спортивні федерації.

Керівник робочої групи вважає,  що в результаті реформи заняття фізкультурою та спортом стануть для людей доступними, а послуги — якіснішими. «Наша головна мета — виховання здорової сильної нації», — наголосив він.

Фінальну версію концепції, проекти законодавчих та нормативних документів, а також нову редакцію закону «Про фізичну культуру та спорт» буде представлено на спортивному конгресі України в середині жовтня.