Коней на переправі не змінюють, проте стратегію уточнюють. Ця провідна думка пролунала минулої п’ятниці на засіданні  наглядової ради Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», яке відбулося в Мінрегіоні.

Його учасники обговорили поточний стан, нинішні виклики, перспективи та пріоритети децентралізації й реформи місцевого самоврядування, які тривають у нашій країні. За результатами обговорення  внесено відповідні корективи у план дій згаданої вище програми на найближчі півроку.

Чим вони спричинені? Як відомо, виконання цієї програми відбувається в рамках Плану дій РЄ для України на 2015—2017  роки, один із пріоритетів якого — децентралізація і реформування місцевого самоврядування. За словами заступника керівника офіса РЄ в Україні Олени Литвиненко,  позиція Ради Європи щодо всебічної підтримки децентралізації в Україні залишається незмінною, а рішення про  оновлення програмної  структури і безпосереднього плану дій передусім пов’язане з поточним перебігом  таких багатогранних процесів.

Як зазначив директор департаменту Мінрегіону Сергій Ширшов, додаткові ризики для реформування управління країною додає російська воєнна агресія  на наших східних кордонах. Беззаперечно і те, що це одна з найскладніших реформ, яка зачіпає  майже всі сфери життя. Уже є певні здобутки і в законодавчому плані, й у практичній площині. Водночас ми  добре усвідомлюємо, що без експертної допомоги передусім Ради Європи вітчизняному урядові було б набагато складніше реалізовувати заплановані зміни.

І справді, важко переоцінити роль офіційного Страсбурга в  його намаганні всіляко сприяти нам якомога швидше впровадити перевірені часом управлінські євростандарти, посилити інституційну спроможність місцевого самоврядування, скористатися найкращим досвідом європейських практик адміністрування.

На наші запити Україна оперативно отримує чіткі правові рекомендації з багатьох проблем, з якими стикаються вітчизняні реформатори. Позитивну роль відіграє і комплексна технічна підтримка, здійснювана під егідою РЄ.

Відповідно до уточненого плану протягом наступних шести місяців діяльність Програми РЄ «Децентралізація і муніципальна консолідація в Україні», до реалізації якої залучено найкращих європейських та вітчизняних експертів, включатиме проведення тренінгових модулів для об’єднаних територіальних громад, розроблення та поширення методичних рекомендацій щодо нормативно-правового забезпечення та практики їхнього функціонування, збирання й поширення кращих вітчизняних практик у галузі місцевого самоврядування, навчальних візитів, досліджень, конкурсів.

Вочевидь, наші європейські партнери та українські урядовці й самоврядний актив збираються використати наступне півріччя для активної плідної співпраці  для прискорення реформи.

Схоже, цьому сприятиме і така новина: з 1 червня цього року в українському уряді за рішенням Генерального секретаря РЄ  Торбйорна Ягланда  працюватиме  спеціальний радник з питань децентралізації Даніель Попеску.  Завважимо, що оплата його праці здійснюватиметься  з кошторису Програми РЄ «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».

— Наша програма  бере до уваги зміни, які відбуваються у вас, і відповідно вносить  корективи в  поточні плани. Рада Європи і Україна — партнери. Тож наші представники  перебувають тут не для того, щоб продукувати інструкції чи накази. У вас є міжнародні документи, зокрема Європейська хартія місцевого самоврядування, де можна знайти відповіді на найгостріші питання і виклики реформи. А програма РЄ надаватиме українському урядові і парламенту, органам місцевого самоврядування посильну допомогу задля поглиблення змін,  їхньої стабілізації. Щоб реформи не залишалися  на папері, як це, на жаль, траплялося раніше, а якнайшвидше ставали реальністю, робили  життя українців заможним та успішним, — наголосив керівник департаменту демократичних інститутів та врядування Генерального директорату-ІІ з питань демократії генерального секретаріату Ради Європи Альфонсо Зарді.