У Європарламенті вважають, що успіх Києва у протистоянні зовнішній агресії повністю залежить від здорової економіки й стабільної демократії. Про це йдеться у резолюції ЄП «Угоди про асоціацію з Грузією, Молдовою та Україною», ухваленій учора на пленарному засіданні у Страсбурзі.

Безвізовий режим без зволікань

Євродепутати підтримали набуття чинності угод про асоціацію та зону вільної торгівлі зокрема з Україною, а також повністю мультифінансову й технічну допомогу, яку надає Києву ЄС. «Проте фінансову допомогу ЄС слід надавати лише на підставах конкретних кроків у реформах», — йдеться в документі. У тексті наголошено, що будь-які фонди для допомоги Грузії, Молдові та Україні «потрібно витрачати з користю». Євродепутати закликали партнерів по асоціації дотримуватися своїх зобов’язань перед ЄС і негайно втілювати глибокі структурні реформи. Вони також висловили сподівання, що Європейська рада та уряди країн-членів ЄС без зволікань нададуть Грузії та Україні, які виконали всі відповідні вимоги Єврокомісії, безвізовий режим.

У розділі резолюції, присвяченому Україні, євродепутати засудили санкції та обмеження, якими Москва помстилася Києву за зону вільної торгівлі з ЄС, «порушивши норми СОТ та інші двосторонні торговельні угоди». При цьому нагадується, що Єврокомісія продемонструвала «безпрецедентну відкритість», щоб вислухати всі страхи Росії з приводу наслідків запровадження ЗВТ між Україною та ЄС для російської економіки. «Проте російська сторона так і не змогла навести конкретних прикладів таких наслідків», — ідеться в резолюції.

Євродепутати похвалили українську владу за створення Національного антикорупційного бюро, проте наголосили, що «найбільшим викликом для зусиль у проведенні реформ» у державі залишається глибоко вкорінена корупція. У Європарламенті також розуміють, що стан війни, в якому Україна живе вже другий рік, — серйозна перешкода для проведення реформ, проте переконані, що економічне зростання й демократичне законодавство допоможуть Україні протистояти зовнішній агресії.

Звітувати за кожне євро

У ході дебатів, які відбулися напередодні голосування за резолюцію, депутати закликали Брюссель надати всю можливу допомогу, щоб Угода про асоціацію Києва з Євросоюзом повноцінно запрацювала, а також щоб мінімізувати збитки, яких завдають українській економіці російські санкції, запроваджені Москвою після введення в дію зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Голова делегації ЄП «Євронест» Гайді Гаутала вважає Угоду про асоціацію впливовим механізмом, який допоможе країнам, що її підписали, провести всі необхідні реформи. «А ми повинні надати їм усю можливу допомогу і запропонувати скористатися найкращим досвідом реформ країн-членів ЄС», — сказала вона. Гайді Гаутала висловилася за запровадження жорсткого механізму, зокрема в Україні. Її підтримав нідерландський депутат Йоганнес ван Баален, який також наголосив на важливості реформ для встановлення верховенства права та боротьби з корупцією в Україні, але зауважив, що ЄС при цьому має чітко знати, «на що було витрачено кожне євро його допомоги».

Три країни «Східного партнерства» — Грузію, Молдову й Україну, які уклали угоди про асоціацію з ЄС, об’єднує те, що вони на собі відчули відкриту агресію Росії, зазначила польська депутат Анна Ельжбета Фотіга. Вона переконана, що саме тиск Москви значно ускладнює реформи у цих державах.

Під час дебатів згадали депутати й про референдум щодо Угоди про асоціацію Україна — ЄС, який має відбутися в Нідерландах у квітні. І далеко не кожен промовець був упевнений у тому, що нідерландці скажуть «так» асоціації з Україною. «Дивно, що виклик майбутньому України кинув не Путін, а нідерландці», — зауважила латвійська депутат Сандра Калнієте. А Гайді Гаутала висловила сподівання, що жителі Нідерландів, ідучи на референдум, пам’ятатимуть, що від їхнього голосу залежить геополітичне майбутнє українців.