Нині, коли Україна потерпає від відкритої російської агресії, їй особливо важливе збереження міжконфесійного миру, а створення єдиної Помісної православної церкви сприятиме єднанню країни і народу.

Об’єднатися, щоб перемогти

Символічним видається те, що відзначення 1000-річчя від дня смерті київського князя Володимира Великого збіглося із драматичними подіями, які переживає Україна. Під час виступів на урочистостях до дня пам’яті князя Володимира та Дня хрещення Київської Руси-України керівництво держави наголошувало на тому, що нині надзвичайно важливо подолати розділення в українському православ’ї.

«Влада радіє, якщо намічається прогрес в об’єднавчих процесах, і засмучується, коли чиїсь дрібні амбіції віддаляють усіх нас від великої мети», — сказав  Президент Петро Порошенко під час виступу на урочистому засіданні Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій «Закон і благодать Землі Української», яке відбулося у сквері на Володимирській гірці біля пам’ятника Святому Володимиру, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент закликав присутніх та всіх українців до збереження міжконфесійного миру. «Відсутність організаційної єдності не повинна бути перешкодою для діалогу, порозуміння та євхаристійного об’єднання, особливо в умовах  війни, яку український народ веде, боронячись від російської агресії, подібно тому, як у часи Володимира давав відсіч орді, що сунула зі сходу», — зазначив Петро Порошенко.

Президент вважає, що унікальність київської християнської традиції, українського багатоконфесійного простору, якому притаманна толерантність, може бути прикладом для багатьох європейських держав.

«Наша здатність до єдності, наша готовність пліч-о-пліч мужньо протистояти російській агресії — найкраще свідчення зрілості української нації та держави і водночас переконливий індикатор нашої європейськості», — сказав Петро Порошенко. Він закликав представників усіх церков і конфесій молитися за мир в Україні.  Президент висловив думку, що нині серед українців дві інституції  мають найвищу довіру: церква й армія. 

Глава держави зазначив, що християнство дало поштовх розвитку українських земель. На його переконання, у понад тисячолітній історії української державності  рішення Володимира охрестити Київську Русь стало одним із найбільш доленосних і відповідальних. «То був не лише релігійний, а вибір цивілізаційний, європейський», — наголосив Петро Порошенко.

Петро Порошенко закликав представників усіх церков і конфесій молитися за мир в Україні. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Свобода віросповідань — демократичний принцип

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, виступаючи на Володимирській гірці, висловив думку, що церква не дає українцям  змоги йти на компроміси між добром і злом, повідомляє департамент інформації та комунікації з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Церква нам дала можливість побороти біду і стати сильними, стати сильними як нація, як люди і як держава», — зауважив Арсеній Яценюк.

Він переконаний, що ті, «хто хоче стати наступниками радянської імперії, падуть», як те свого часу сталося з Радянським Союзом. «Якщо ти на темному боці історії, ти підеш у небуття. Якщо ти на світлому боці — ти будеш робити великі справи для своєї країни і свого народу», — вважає глава українського уряду. Він зазначив, що «держава і влада мають конституційні обов’язки» і несуть відповідальність перед громадою і парафіянами за виконання базового конституційного принципу кожної демократичної країни — свободи віросповідань.

Арсеній Яценюк розповів, що українській владі вдалося запровадити інститут військового духовенства, інститут капеланів у місцях позбавлення волі і дати змогу релігійним організаціям засновувати навчальні заклади.

«Наш народ зіткнувся з неймовірними викликами і випробуваннями. І Боже слово, і слово кожного релігійного провідника є великою наснагою і великим джерелом енергії», —  вважає Арсеній Яценюк.

Українці воюють за європейські цінності

Мистецька частина заходів, присвячена Дню хрещення Київської Руси-України, відбувалася на Михайлівській площі. Концертне дійство зображало екскурс в історію від середньовіччя до сучасної української духовної музики й іконопису, представленого колекціями Національного заповідника «Софія Київська» та Національного художнього музею України.

Петро Порошенко у виступі зокрема зауважив, що нині «українці, як і тисячу років тому, повертаються до Європи, немов до рідної домівки».

«Боротьба проти російської агресії — це битва за Україну, але водночас це війна на сході континенту і за саму Європу, за її фундаментальні цінності, за волю, демократію, за свободу», — зазначив Президент.

Глава держави підкреслив важливість підтримки світовою спільнотою України у цій боротьбі. Не менш важлива єдність українського народу всередині країни, наголосив він. Петро Порошенко переконаний, що українці завжди перемагали тоді, коли  були єдині, «об’єднані навколо свободи, навколо гідного майбутнього».

«І я переконаний, що шлях до розбудови сильної, економічно потужної, демократичної європейської держави ми пройдемо з упевненістю і твердою вірою християнською, вірою в Україну і нашу перемогу, — сказав Президент. — Нехай на цьому шляху з нами буде сміливість і далекоглядність Володимира Великого, що охрестив наших предків на берегах Почайни і Дніпра».

Молитва за церковну злагоду

Єдина Помісна православна церква допоможе єднанню України. Таку думку Петро Порошенко висловив під час зустрічі із представниками архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія I, які прибули до України для участі в урочистих  заходах. Президент привітав на українській  землі керівників Української православної церкви в США та Канаді митрополита Юрія (Каліщука), митрополита Антонія (Щербу), єпископа Даниїла (Зелінського) та представника УПЦ Данила (Білака).

Петро Порошенко підкреслив, що нині Україна переживає складні переломні часи, і кожен день — приклад служіння Батьківщині українських військових на Донбасі та українського народу загалом, який для подолання викликів і випробувань робить усе можливе для об’єднання.  «Український народ молиться, щоб єдність зійшла і в церковному житті та вдалося зробити те, чого прагнуть усі українці, — створення Помісної української церкви», — сказав Петро Порошенко.

Митрополит Юрій зазначив, що війна на Донбасі слугувала об’єднанню та «перетворенню народу України на націю». Представники Вселенського патріарха висловили сподівання, що діалог про об’єднання українських православних церков триватиме.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»