Останнім часом ЗМІ дедалі частіше повідомляють про сенсаційні події в галузі астрономії. Зокрема, недавно науковий світ  сколихнула звістка про відкриття нової планети, яка нібито дуже схожа на нашу Землю. А загалом, якщо вірити таким повідомленням, ми вже знаємо про існування    щонайменше кількох сотень нових планет. 

— Їх відкрито вже навіть більше тисячі, — уточнює відомий астроном Анатолій Копиленко. — Однак погляньмо глибше. Ще зовсім недавно за межами Сонячної системи людство не знало жодної планети. Зірок у космосі видимо-невидимо, але вони так далеко, що помітити біля них хоч одну планету тривалий час не було змоги. Їх виявили тільки наприкінці 1980-х  за допомогою найновішої техніки і точних наукових методів.

Ось такий загадковий вигляд має Keплер-452б. Фото з сайту Ekzoplaneta-kopiya-Zemli.com

Про це тоді мало хто й чув. Але згодом, особливо після запуску космічного телескопа «Кеплер» (NASA), який здатний спостерігати за 100 тисячами зірок одночасно(!), нові відкриття посипалися, як з рога достатку. До речі, такі планети мають наукову назву  — екзопланети (від грецького екзо — поза; зовні), вони перебувають за межами Сонячної системи.

Нині відкрито 1936 екзопланет,  ще 4175 вважаються кандидатами, тобто їх виявлено, але потрібні ще незаперечні наукові докази. Далі цифри ще більше вражають. Тільки в Чумацькому Шляху (а це наша Галактика, частина неосяжного Всесвіту) може налічуватися орієнтовно 100 мільярдів екзопланет.

А що ж найновіша планета, яку  називають майже двійником Землі? Її помітили в  сузір’ї Лебедя і дали назву Кеплер-452б на честь відомого телескопа. У науковому світі  зазначають, що це відкриття, можливо, найважливіше за останні кілька десятків років. Адже ця планета, на відміну від багатьох інших, справді  схожа на Землю. Подібні розміри, відстані до центрального світила, швидкості обертання навколо зірки (там рік триває 385 днів). Двійник  перебуває  в так званій зоні життя, тобто на такій відстані від своєї зірки, що там можливе існування води в рідкому стані.

Почувши таку новину, деякі гарячі голови почали було готуватися до подорожі на цю планету, але швидко охололи, дізнавшись, що до неї аж 1400 світлових років. Саме відстань унеможливлює  в найближчі роки вивчати планету докладніше. Однак астрономи не впадають у відчай, адже знають: наука розвивається  дуже  швидко.

А що ж кажуть науковці про нову планету?

Джон Дженкінс, аналітик NASA: «Ми сприймаємо Keплер-452б як старшого і більшого двоюрідного брата Землі. Відкриття дасть нам змогу проаналізувати і зробити висновки, які надалі можна буде перенести на нашу планету. Вражає, що ця планета проіснувала у «населеній зоні» своєї зірки вже 6 мільярдів років, — довше, ніж Земля. Це можна розцінювати як імовірність існування життя на цій планеті, якщо всі необхідні компоненти і умови для цього є».

Дуг Калдвелл, член місії «Кеплер»: «Якщо Keплер-452б — планета земної групи, то її поверхня повинна дедалі сильніше нагріватися, оскільки зірка, що старіє, випромінює більше енергії. Зрештою, це приведе до випаровування океанів і повного зникнення води з поверхні планети. Саме ця стадія чекає Землю більш як через мільярд років, коли Сонце постаріє і стане яскравішим».