Маю приватизовану квартиру, яку здаю в оренду і сплачую за це 15% податку. За минулий рік мені нарахували 250 гривень 5 копійок податку на нерухомість. Іншого нерухомого майна не маю. На яких підставах маю сплачувати останній податок?

Микола ТЕРЕЩЕНКО,
місто Звенигородка Черкаської області

Ігор БІЛОУС, голова Державної фіскальної служби:

— Відповідно до пункту 1 розділу XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу з 1 січня 2013 року набрала чинність стаття 265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», відповідно до якої введено новий місцевий податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Законами від 4 липня 2013 року №403-VII «Про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо об’єктів житлової нерухомості» та від 27 березня 2014 року №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» внесено зміни до статті 265 «Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки» Податкового кодексу.

Платники вказаного вище податку — фізичні та юридичні особи, зокрема нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової нерухомості.

Для податку на нерухоме майно об’єктом оподаткування є об’єкт житлової нерухомості, зокрема його частка, а база оподаткування — загальна площа об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток.

У разі наявності у платника податку більше одного об’єкта оподаткування, в тому числі різних видів (квартир, житлових будинків або квартир і житлових будинків, в т.ч. їх часток), базу оподаткування обчислюють з огляду на сумарну загальну площу таких об’єктів.

Пунктом 265.4 статті 265 Податкового кодексу передбачено пільги зі сплати податку на нерухоме майно у вигляді зменшення бази оподаткування об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи: для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 120 м2; для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 250 м2; для різних видів об’єктів житлової нерухомості, зокрема їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток) — на 370 м2. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Пільги зі сплати податку не надають на об’єкти оподаткування, що їх власники використовують для одержання доходів (здають в оренду, лізинг, використовують у підприємницькій діяльності).

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснює контролюючий орган за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості (підпункт 265.7.1 пункту 265.7 статті 265 Податкового кодексу).

Згідно з підпунктом 265.7.3 пункту 265.7 статті 265 Податкового кодексу платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо кількості об’єктів житлової нерухомості, зокрема їх часток, що перебувають у власності платника податку; розміру житлової площі об’єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; права на користування пільгою із сплати податку; розміру ставки податку; нарахованої суми податку.

Фізичним особам у 2014 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховували за перший базовий податковий (звітний) період — 2013 рік з огляду на сумарну житлову площу об’єктів житлової нерухомості, зокрема їх часток, оскільки згідно зі статтею 58 Конституції закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.