ПЕРЕКОНЛИВО

Так не зіграєш

Зірковий голлівудський актор Сильвестр Сталлоне, який втілив на екрані образ найвидатнішого майстра шкіряної рукавички у кінематографі, назвав бій у Гамбурзі між абсолютним чемпіоном світу у надважкій вазі українцем Володимиром Кличком і поляком Маріушем Вахом справжнім великим боксом. А схожість переможеного з актором Дольфом Лундгреном, який грав роль радянського боксера Івана Драго у фільмі Роккі-4, відразу впадала в око. Після бою Сталлоне обіграв це у рингу вже в розмові з братами Кличками.

Отож, Володимир відстояв титул чемпіона світу в надважкій вазі за версіями IBF/WBO/IBO/WBA. За результатами 12-раундового поєдинку судді одностайно віддали перевагу українцеві: 120-107, 120-107, 119-109.

Це був перший бій Володимира, зріст якого становить 198 см, з вищим від себе суперником. І вперше за дев’ять років у домашньому кутку не було великого тренера, члена залу боксерської слави Емануеля Стюарда, який минулого місяця  програв у сутичці з невиліковною хворобою. Бій з Вахом українець присвятив пам’яті свого тренера.

Поєдинок з поляком Володимир розпочав нетрадиційно активно для себе: відразу почав пробивати своїми фірмовими джебами. Стільки ударів Вах ще за свою кар’єру, мабуть, не пропускав, однак вистояв.

Уже на початку другого раунду він вміло огризнувся. Обидва боксери обмінялися ударами на зустрічних курсах. Вах викидав удар відразу після того, як отримував серію на свою голову. Більшість цих ударів проходила повз Кличка.

З третього раунду Вах почав в’язатися в клінчі, і з огляду на його вищий зріст за Володимира, виходило це таки вміло. Зрозуміло, що така тактика була спрямована на знесилення українця. На останніх секундах п’ятого раунду Вах незграбним ударом правою пробив українця, і той «поплив», але, на щастя, Кличко вчасно оговтався, та й гонг допоміг. Це стало хорошим уроком для чемпіона.

Після цього Кличко вже так не ризикував, а методично бомбардував Ваха джебами і чекав, коли вони дадуть свій результат. Поляк не падав, хоча, здавалося, ледве волочив ноги по рингу. У сьомому раунді Володимир вбивав удари в голову Ваха, а той продовжував стояти й навіть намагався викидати удари, деякі влучні.

У подальших раундах відбувалося цілком логічне побиття поляка, але нокауту ми так і не побачили. Вах програв, та заслужив оплески і повагу. Володимир Кличко укотре довів, що він найкращий суперважковаговик світу.

— Маріуш Вах заслуговує на повагу. Я не знаю людини, яка витримала стільки ударів, але продовжувала боротьбу. Мабуть, немає удару, здатного його «вирубити».

Що буде далі? Наступним суперником Володимира таки може стати регулярний чемпіон WBA Олександр Повєткін. Принаймні промоутери росіянина наполягають на тому, щоб розпочати перемовини якнайшвидше. На їхню думку, право викликати нашого чемпіона Витязь здобув у поєдинку проти Хасима Рахмана, якого здолав технічним нокаутом у другому раунді.

ВІТАННЯ

Президент України Віктор Янукович привітав чемпіона світу Володимира Кличка з яскравою перемогою у двобої з Маріушем Вахом.

«Україна пишається Вами. Завдяки спортивній майстерності, витримці й професіоналізму, продемонстрованим у двобої з Маріушем Вахом, Ви в черговий раз підтвердили своє чемпіонство у суперважкій вазі», — наголосив глава держави.

Віктор Янукович побажав Володимиру Кличку міцного здоров’я, щастя та нових досягнень.