Доля Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка важча, ніж інших евакуйованих з окупованих територій вишів. У 2014 році за наказом Міністерства внутрішніх справ України університет передислокували до Сум і навіть розглядали перспективу припинення його діяльності. Але тепер виш облаштовується в Сєверодонецьку і вже допомагає Головному управлінню Національної поліції в Луганській області боротися з дефіцитом професійних кадрів.

Тут працює дві групи підвищення кваліфікації — оперативних та дільничних працівників. Особливо це актуально з огляду на оперативну обстановку, яка досить складна, адже все відбувається у прифронтовій зоні. Незабаром тут стартує перший призов до поліцейської академії, що діятиме в межах вишу. А влітку відбудеться навчання курсантів-першокурсників.

Область зацікавлена в цьому навчальному закладі, адже нині на Луганщині некомплект кадрів Національної поліції становить 35%. Кадровий дефіцит у правоохоронній системі — це дуже серйозне питання, і його треба ліквідувати професійно підготовленими людьми. Також, зауважують фахівці, розташування вишу на Луганщині позитивно вплине на ситуацію в краї. У Законі України «Про поліцію» чітко означено, що кожен співробітник органів внутрішніх справ Національної поліції повинен раз на три роки підвищувати кваліфікацію. І це буде простіше організувати саме на базі цього вишу.

Про сьогодення і плани на майбутнє евакуйованого вишу розповідає ректор Луганського державного університету внутрішніх справ Віталій КОМАРНИЦЬКИЙ.

Ректор Луганського державного університету внутрішніх справ Віталій Комарницький. Фото Укрiнформу

— Віталію Мар’яновичу, коли плануєте втілити намір про відкриття при виші поліцейської академії?

— Завдання нашого міністра вже виконуємо: із середини квітня заплановано набір 40 перших студентів у межах поліцейської академії.

Мабуть, варто пояснити, що поліцейська академія — це професійна підготовка людей, які вже мають непрофільну середню та вищу освіту. Їм потрібно надати ще й спеціальні знання.

— Але у вас у коридорах ще гуде дриль і стукають молотки.

— Так, доводиться працювати з коліс. Немає часу на розкачування. Тому для організації поліцейської академії орендуємо площі в місцевому вищому професійному училищі.

Хочеться організувати роботу так, щоб окреслити подальші перспективи. Разом з начальником Головного управління Національної поліції в Луганській області опрацьовуємо питання, щоб замкнути багатоступеневий ланцюжок підготовки кадрів для право?охоронної системи, у який входив би ще й профільний ліцей. У Луганську такий ліцей був, викладачі проводили з учнями заняття з фахових дисциплін, зокрема з фізичної підготовки. Згодом із його випускників формувалося ядро командного складу нашого студентства — командири відділень та їхні заступники, адже такі курсанти свідомо обирають навчання у профільному виші.

Але той ліцей не перебазувався на підконтрольну Україні територію. Тому є ідея створити новий на базі сєверодонецької школи-інтернату.

— Як оцінюєте перспективи й ризики вступної кампанії цього року? Чи зацікавлений ваш ВНЗ у роботі в межах освітнього центру «Донбас»?

— У нашому виші є певні правила прийому. Ми отримаємо вступника, якого нам передасть Національна поліція. Формування особових справ абітурієнтів відбувається через органи внутрішніх справ у міських і районних відділах Нацполіції. Наш абітурієнт має пройти лікарсько-медичну комісію, принести позитивну характеристику з місць навчання і проживання.

Щоправда, у нас ще є контрактна форма навчання. Тут прийнятні варіанти з надходженням абітурієнтів через освітній центр «Донбас».

У межах профорієнтаційної роботи ми вже проїхали всі райони і міста підконтрольної території області, провели зустрічі з випускниками шкіл за участю управлінь освіти.

Торік 7 грудня влаштували відкритий інтернет-урок права для школярів. Його транслювали з інтернет-майданчика нашої філії у Миколаєві. У цьому заході взяли участь 83 школи, зареєструвався 1481 учень. Наші викладачі постаралися обрати для спілкування досить цікаві й актуальні теми: злочини в кіберпросторі, булінг-злочини, інтернетне шахрайство. Тож виявилося багато тих, кого вдалося зацікавити, були численні відгуки після самого заходу, коментарі.

Ідея не нова, але забезпечити її реалізацію складно. Знадобилася велика організаційна робота, зокрема обласного й районних, міських управлінь освіти, щоб у певний день і час учні змогли зібратися біля комп’ютерів у шкільних аудиторіях. З нашого боку вели спілкування три доктори наук: Корчевський, Письменский та Нестерович — наші випускники, досить молоді люди, здатні говорити з підлітками зрозумілою їм мовою. Мені не доводилося чути, щоб хтось ще проводив такий масштабний відкритий інтернет-урок-лекцію, крім нашого вишу.

— Тобто виходить, вашому навчальному закладу вдалося зберегти кістяк викладацького складу, попри таку нелегку долю й численні переїзди протягом останніх років.

— Свого часу з Луганська виїхали майже всі викладачі. Однак спочатку було заявлено, що наш виш припиняє діяльність, хоч юридичного об∂рунтування для цього ми не знайшли. Тому всіх своїх курсантів розподілили по ВНЗ системи МВС України (Дніпро, Київ, Харків), а разом з ними на нове місце роз’їхалася й частина викладачів. Коли пізніше було ухвалено рішення, що університет все-таки залишається і працюватиме далі, частину співробітників ми зібрали вже на базі Миколаєва і разом розгорнули заочну форму навчання. Тепер кличу назад своїх колишніх співробітників.

— Які наукові теми цікавлять викладачів вишу нині?

— Насамперед, пов’язані з юриспруденцією. У межах університету працює наукова лабораторія оперативно-розшукової діяльності, і завдяки цьому проводимо дослідження зокрема на замовлення практиків. У Сєверодонецьку опубліковано велику роботу — навчальний посібник «Виявлення, документування та розслідування злочинів, передбачення 312 КК України, вчинених з використанням мережі інтернет».

Найближчим часом плануємо науково-практичні конференції, у яких візьмуть участь не тільки представники вишів системи МВС, а й практики з усіх обласних управлінь.

Планів у нас багато. Разом зі створеними на базі університету поліцейською академією й профільним ліцеєм вийде замкнений комплекс у підготовці сучасних професійних кадрів для правоохоронної системи регіону.

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

ДОCЬЄ «УК»

Віталій КОМАРНИЦЬКИЙ. Народився 1964 року у Кримській області УРСР. 1986 року закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут, 2001-го — Луганський інститут внутрішніх справ МВС України. Заслужений будівельник України. Доктор юридичних наук, професор, академік Міжнародної академії науки та практики організації виробництва. Із 2007 року — ректор Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е. О. Дідоренка.