У Києві між ДК «Укроборонпром» і ГО «Ліга оборонних підприємств України», яка об’єднує вітчизняні приватні оборонні підприємства, підписано Меморандум про співробітництво й партнерство. Цей документ засвідчив об’єднання зусиль державних структур і приватного бізнесу. Навколо оборонного хабу згуртувалися найкращі перевірені виробництва, науковці та інвестиції. За словами генерального директора концерну «Укроборонпром» Романа Романова, документ засвідчив початок нової історії кооперації найпотужніших державного та приватного об’єднань вітчизняного ОПК, а також усіх підприємств, що співпрацювали з Укроборонпромом до цього.

Гуртом і ринки легше завойовувати

Ідея підписання меморандуму виникла після тривалої результативної співпраці. У хаб входитимуть 558 вітчизняних підприємств. Пріоритетними напрямами співпраці названо забезпечення завдання з переведення оборонного виробництва України на стандарти Альянсу і переозброєння армії зразками озброєння й військової техніки, які відповідатимуть стандартам НАТО.

— Ми переводимо відносини між підприємствами всередині країни у партнерські, щоб бути конкурентними на світовому ринку, — наголосив Роман Романов. — Відтепер офіційно співпрацюватимуть 134 підприємства концерну, 30 підприємств «Ліги оборонних підприємств» та 394, залучених до концерну в межах програми імпортозаміщення.

До початку війни на сході країни Російська Федерація була основним партнером Укроборонпрому. Вона постачала нам 50% комплектуючих. У 2014 році постало питання імпортозаміщення. Приклад, який навів Роман Романов, засвідчив: вітчизняні виробники здатні впоратися і з таким завданням. Тож, якщо на початок бойових дій, приміром, БТР-4 на 45% складався з українських компонентів, на 10% — західних і на 45% — з російських, то через рік цифри змінилися: 65% — українські, 35% — інші, 2016 рік — 85% українські, 15% — західні. Нинішнє завдання, зауважив посадовець, зробити так, щоб показники були максимально локалізовані.

— Потрібно об’єднувати не лише виробничий потенціал, а й матеріали, електроніку, технологічний рівень, конструкторський і навіть освітній, — зауважив Роман Романов.

Об’єднавши зусилля, виробники ОПК створять конкуренцію на світовому ринку. Фото УНІАН

Потенціал підсилено молодими кадрами

Торік підписано 48 меморандумів з українськими вишами про співпрацю. Концерн зобов’язався забезпечувати проходження студентами практики, стажування на оборонних підприємствах. А навчальні заклади взяли зобов’язання враховувати побажання концерну в освітній програмі. Як результат, торік 5500 студентів пройшли стажування і практику. Із них 10% залишилися працювати на підприємствах ОПК.

Унікальні ідеї сучасних конструкторів уже знаходять застосування в окремих вузлах і елементах оборонних розробок. Підсилення потенціалу вітчизняної промисловості відбувається за рахунок молодих кадрів.

За словами посадовця, за цими домовленостями концерн вводить «Лігу оборонних підприємств України» до кооперації з обласними державними адміністраціями, виконання державного оборонного замовлення, ініціює спільні розробки нового озброєння та спільне представництво України на міжнародних оборонних виставках.

— Війна на сході України спонукала перекваліфікуватися ті приватні підприємства, які до війни не мали стосунку до оборонної промисловості, — сказав член правління ГО «Ліга оборонних підприємств України», голова правління директорів ПАТ «НВО «Практика» Олег Висоцький.

Нині не відомі досі підприємства подають документи на випробування своїх розробок, які, на їхню думку, допоможуть розвитку оборонного комплексу перемогти ворога. Після результатів аналізу, проведеного органами сертифікації, і лабораторних випробувань роблять висновок, чи відповідають ці розробки вимогам.

За результатами аналізу міжнародних інституцій за минулий рік, Україна посідає 8-ме місце в Європі і 30-те у світі за рівнем озброєння. Надалі сторони планують налагодити співпрацю зі створення нових зразків озброєння для армії, просування вітчизняної оборонної продукції на зовнішні ринки.