ФУТБОЛ 

Долю путівок до чвертьфіналу в квартеті А вирішать матчі останнього туру
 

На старті фінального турніру континентальної першості збірна Росії єдина серед усіх учасників Євро-2012 здобула перемогу з великим рахунком. При цьому Алан Дзагоєв, Роман Широков та їхні партнери продемонстрували підкреслено елегантну та видовищну манеру гри.

— У першому матчі групового турніру проти футболістів Чехії ми довели, що являємо собою серйозну силу, — заявив журналістам головний тренер наших сусідів Дік Адвокат. — У нас абсолютно немає причин йти на істотні перестановки зі складом. Команда і надалі діятиме з яскраво вираженим акцентом на атаку. Це спрацювало проти чехів. Проблем з мотивацією в нас немає, атмосфера між хлопцями чудова. Однак по-справжньому ситуацію можна буде зрозуміти тільки тоді, коли щось піде не так.

 Супергол кращого гравця матчу Польща — Росія Якуба Блащиковського зіпсував росіянам свято. Фото з сайту sportinglife.com 

Перший тривожний дзвіночок пролунав для знаного голландського спеціаліста вже минулого вівторка. Кращим виконавцям російської Прем’єр-ліги на «Національному» стадіоні у Варшаві треба було обіграти невиразну на старті команду господарів. Перемога не тільки за тур до звершення групових баталій виводила підопічних Адвоката до плей-оф, а й гарантувала їм перше місце в своєму квартеті.

Цей план, здавалося б, спрацював на 37-й хвилині першого тайму, коли Алан Дзагоєв, звільнившись від опікуна при стандарті, замкнув подачу Андрія Аршавіна. Цей гол для московського армійця, якому 17 червня виповниться лише 22 роки, став третім на дебютному для нього чемпіонаті Старого Світу. Він одноосібно очолює список найкращих бомбардирів. Алан — єдиний з росіян, хто кожен зі своїх трьох ударів спрямував в отвір воріт. Крім того, талановитий хавбек здійснив сім гострих проходів, які несли неабияку загрозу суперникам.

Мрії росіян про дострокову перемогу перекреслив неймовірний за красою й точністю удар Якуба Блащиковського у другому таймі — 1:1. Саме хавбек дортмундської «Боруссії» був визнаний найкращим гравцем матчу.

Тепер, щоб здобути путівку в чвертьфінал, російській команді досить буде найближчої суботи зіграти внічию з аутсайдером групи — греками.

ТАБЛО «УК»

Група А

Греція — Чехія — 1:2

Голи: Гекас (53) — Йирачек (3), Пиларж (6)

Польща — Росія — 1:1

Голи: Блащиковський (57) — Дзагоєв (37)

Група A

      Команда     І     В     Н     П     М     О

1     Росія          2     1     1      0     5-2    4

2     Чехія          2     1     0      1     3-5    3

3     Польща      2     0      2     0     2-2    2

4     Греція        2     0      1     1     2-3    1

Сьогодні грають

У Познані: Італія — Хорватія. Початок о 19:00.

У Гданську: Іспанія — Ірландія. Початок о 21:45.

ПРЯМА МОВА

                                 
Франтішек СМУДА, 
тренер збірної Польщі:

«Росія — серйозний суперник. Тому нам важливо було дуже швидко переходити з оборони в атаку і відбирати м’яч. Фізично ж усі футболісти в нас готові однаково добре. Шанси нашої збірної на вихід до чвертьфіналу розцінюю як високі. Матч із підопічними Діка Адвоката це підтвердив. Ми обов’язково постараємося це зробити».

 

                                   
Дік АДВОКАТ,
тренер збірної Росії:

«Вважаю, що наша команда зіграла краще за суперника. Гра складалася непогано, і в цілому ми досягли прийнятного результату. В господарів була божевільна підтримка — непросто грати, коли противника підтримують 55 тисяч чоловік. Але ми контролювали велику частину матчу, тож результат 1:0 на нашу користь був би більш справедливий».

 

                                   
Роман ШИРОКОВ,
півзахисник збірної Росії:

«Після перерви поляки помітно додали, а от ми відійшли від своєї гри. Від господарів ми чекали саме таких дій. Одного разу на початку другого тайму ми пішли в атаку великими силами й відразу ж отримали гол у відповідь».

 


                                   
В’ячеслав МАЛАФЄЄВ, 
воротар збірної Росії:

«З огляду на хід матчу, ми втратили сьогодні два очки. Не змогли втримати переможного рахунка, коли збірна Польщі пішла вперед великими силами за підтримки своїх уболівальників. У такій атмосфері завжди непросто грати. Поляки здорово контратакували, а ми діяли не так швидко, як хотілося б. У матчі з чехами ми грали краще й на більш високих швидкостях».

 

                                   
Міхал БІЛЕК,
тренер збірної Чехії:

«У першому поєдинку в нас були труднощі з контролем м'яча, крім того, в захисті зіграли не найкращим чином. Проблему вдалося вирішити за допомогою хавбека донецького «Шахтаря» Томаша Хюбшмана, наситивши середню лінію. Повинен похвалити всю команду. Немає жодного гравця, чиїми діями я був би незадоволений».