БОКС

«Українські отамани» за неоднозначного суддівства поступилися у фіналі команді з Казахстану

Родзинкою урочистих проводів українських олімпійців на літні Ігри-2012 стала наша боксерська дружина. На київський Хрещатик хлопці вийшли в козацьких строях, у декого з-під шапок стирчали чуби-оселедці.

Переможні традиції знаменитих козацьких прапрадідів наші майстри шкіряної рукавички гідно підтримали у столиці Великої Британії. Капітан нашої дружини чемпіон світу Олександр Усик у блискучому стилі переміг у фіналі італійця Клементе Руссо і здобув золото у ваговій категорії до 91 кг. Після того, як рефері підняв угору руку нашого земляка, той виконав запальний гопак, змусивши верещати від захвату манірну британську публіку.

Дворазовим олімпійським чемпіоном на лондонському рингу став володар легендарного трофея — Кубка Вела Баркера — найтехнічніший боксер олімпійського турніру Василь Ломаченко, лише у фіналі поступився суперникові Денис Беринчик, бронзову медаль привіз додому Олександр Гвоздик.

Саме герої головного боксерського турніру-2012 склали основу «Українських отаманів» — першого українського клубу Всесвітньої серії боксу (WSB), який було створено за ініціативи національної Федерації боксу.

Ростислав Архипенко тепер знає, що вдарити нижче пояса можуть й арбітри. Фото з сайту flickr.com

Дебютуючи у цьогорічній серії WSB, підопічні Михайла Мельника відразу пробилися у фінал, де їхніми суперниками стала команда «Вовки Астани». У двох попередніх турнірах фінал складався з одного матчу. Цього року організатори вирішили провести протягом двох днів десять поєдинків. І це не всі дивні новації. Ще в березні стало відомо: обидва матчі мають відбутися у столиці Казахстану. Неважко було передбачити, на чиєму боці були симпатії суддів під час вирішальних двобоїв.

Ці побоювання повністю справдилися. Найбільше обурення нашого тренерського штабу викликало рішення арбітрів щодо Ростислава Архипенка. Перед останнім, п’ятим, раундом він мав перевагу над Русланом Мурсатаєвим: наш земляк провів останній раунд в атаках, одного разу навіть «розхитавши» опонента. Проте судді примудрилися вгледіти перевагу Мурсатаєва, зарахувавши у поєдинку нічию за очками та віддавши загальну перемогу казахові. І це попри те, що у господаря рингу вже було попередження.

Так після десяти боїв рахунок виявився рівним 5:5. За регламентом було призначено так званий «поєдинок смерті». У цьому бою, який вінчав фінальну зустріч між «Українськими отаманами» та «Вовками Астани», переміг Багдад Алімбеков. Він подолав єдиного легіонера у складі української команди — Александра Ришкана з Молдови.

— Ми задоволені дебютним виступом на новому для себе рівні, — розповів журналістам, повернувшись додому, найкращий боксер 2012 року за версією АІBA Олександр Усик. — Уболівальники бачили: наші хлопці віддали всі сили заради перемоги. Проте у фіналі була вже не спортивна боротьба, а грошова.

Нагадаю, що чемпіони стали багатшими на півмільйона євро. Синьо-жовта дружина повернулася додому з чеком на 150 тисяч.