На ній представлено понад 400 творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва сучасних українських митців майже з усієї країни. Широке гео графічне представництво забезпечило експозиції образно-стилістичне розмаїття. Створити непересічну презентацію мистецьких інтонацій вдалося й за браком обмежень.

— Ми відійшли від торішнього експерименту молодіжної виставки, бо вважаємо, що коли всі художники, незалежно від віку, візьмуть участь у цьому великому проекті, то він стане насиченішим і масштабнішим. Так і сталося, — пояснює очільник Дирекції художніх виставок Національної спілки художників Ігор Волощук.

На тлі портрета Павла Дворського художник Василь Босенко закодував символи творчості митця, завдяки яким нащадки зрозуміють, що йдеться про співака і композитора. Фото автора

Він звернув увагу на той факт, що до Дня незалежності зали, де розмістили експозицію, відремонтовано. І подякував киянам, які надали більшість творів, представлених на виставці, а також Харківській, Одеській, Закарпатській обласним організаціям спілки, які так прискіпливо й конструктивно поставилися до відбору творів, що ті одразу зайняли почесне місце в експозиції. Непогано виставилась Сумська, добре — Чернігівська та інші області, хоч були й такі, які згадали про захід в останній момент, тому не представлені.

Вікторія Коновал, голова Київської організації Національної спілки художників, зазначила: «Для художників важливо мати змогу публічно заявити про себе. Ми беремо на себе місію вести суспільство вперед своїм духом. І доки почуватимемось вільними, незалежними у своїх поглядах, що знайшло вияв у представлених творах, доти нами будуть цікавитися».

Косовиця поблизу Десни в зображенні Віктора Кавуна більше схожа на свято, ніж на нелегку працю. Фото автора

Художниця звернула увагу присутніх на портрет відомого українського естрадного співака і композитора Павла Дворського, створений Василем Босенком. Автор своєю чергою розповів про задум: «Це не просто портрет, це аналіз творчості, бо кружечки з українським орнаментом на картині — то диски, на яких записано українські пісні, символи творчості митця. Така робота може розповісти нащадкам, хто це, що за особистість.

Задум був — показати народного артиста, надзвичайно багатого репертуаром, який не залишить байдужим кожного українця, адже немає в нього пісні, написаної без душі. Вони — це узагальнення любові до України цієї щирої, відкритої людини».

Певний символізм і філософський зміст можна знайти в багатьох інших роботах.

Виставка діє до 28 серпня.

ПРЯМА МОВА

Валентина ЄФРЕМОВА, 
мистецтвознавець:

— Відчувається, що 25-та річниця Незалежності вплинула на зміст картин: майже кожна — наче підсумкова риска певного етапу творчості. На полотнах бачу мальовничу Україну, про яку писав Тарас. Мені спадають на думку його слова про єднання. Виставка справді єднає Україну, бо представлено і Харків, і Ужгород, і Донецьк, і Крим, і мою рідну Сумщину. Подобається, що молоді надали багато площі поряд з іменитими художниками. Але дисонансу немає, твори дуже високого рівня. Тож Україна росте — і як незалежна, вільна, і як творча. Мені дуже сподобалася мажорна осінь Миколи Скобельського, яка просто співає. Панорама Седнева колоритна, потужна, палітра дивовижна. І поруч такі титани, як Ковтун, Зорко… Ось рівень художників нашої Національної спілки!

Світлана СОКОЛОВА
  для «Урядового кур’єра»