Під час цьогорічних планових археологічних розкопок в урочищі Скоробір, що розташоване на території Більського городища в Котелевському районі Полтавської області, студенти та науковці Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна під керівництвом кандидата історичних наук Ірини Шрамко в одному з курганів виявили унікальні артефакти скіфської доби.

Рідкісна посудина та золоті скіфські прикраси, знайдені в кургані Більського городища. Фото автора

Масивні золоті прикраси, знайдені ними, ймовірно, належали тогочасним заможним людям. Також археологи виявили рідкісну для цієї частини Європи імпортовану посудину, схожу на кубок або чашу, до того ж цілу та неушкоджену, що також дуже цінно. Не розчарував і сусідній курган-поховання скіфського воїна на коні, де крім пошкодженої керамічної посудини виявили певну кількість бронзових, покритих платиною бляшок-прикрас для кінної збруї, виконаних у «тваринному» стилі. Бляшки імітують хижого птаха із загнутим дзьобом.

Герой України Тетяна Корост звертає увагу на рідкісну знахідку — імпортовану неушкоджену посудину, яку тільки-но виявили. Фото автора

Нагадаємо, минулого року поталанило Ірині Шрамко. Тоді вона знайшла більш як 30 золотих скіфських прикрас, датованих першою половиною VI століття до нашої ери. Нині вони зберігаються у фондах Полтавського обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

Знайдена у похованні вершника керамічна посудина. Фото автора

Як повідомив директор історико-культурного заповідника «Більськ» Ігор Корост, усі знайдені на городищі речі з жовтого металу вчені передають у фонди Полтавського краєзнавчого або університетського музеїв, де є відповідні умови для їхнього зберігання. У фондах заповідника «Більськ» нині перебуває близько 12 тисяч археологічних знахідок, страхова ринкова вартість яких становить понад мільйон доларів.