Норвезький  Ліллехаммер — це символічне місто для України. Саме там 22 роки тому почалась олімпійська історія Незалежної України. Першу олімпійську нагороду — бронзову здобула біатлоністка Валентина Цербе, а за кілька днів фігуристка Оксана Баюл виборола історичне «золото». 

У вівторок до Києва повертається збірна України — учасник других юнацьких Олімпійських ігор, в активі якої три нагороди.

«Три нагороди — чудовий результат! Усі медалі стали історичними для України. «Золото» біатлоністки Христини Дмитренко стало першою нагородою найвищого гатунку для України на зимових Юнацьких Олімпійських іграх. Срібну медаль виборов наймолодший учасник збірної — 14-річний фігурист Іван Шмуратко. Бронзова медаль сноубордистки Дарини Кириченко перша для нашої країни в цьому виді спорту на змаганнях такого рівня», — прокоментував підсумки виступу української збірної президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка.

Іван Шмуратко — нова олімпійська надія. Фото з сайту noc-ukr.org

У загальному заліку наша команда поділила 17—18 місця з командою Румунії, в якої також одна золота медаль. Кращою на Олімпіаді стала збірна США, яка здобула вирішальне «золото» в хокейному матчі, перегравши у фіналі канадців.

Збірна США виграла 10 золотих та 6 срібних медалей, а в трійку увійшли Південна Корея (10—3—3) і Росія (7—8—9). Усього на Олімпіаді було зареєстровано 1071 учасника з 71 країни. Розіграно 70 комплектів медалей.

Кілька наших юних олімпійців у величезній конкуренції з найкращими атлетами світу зуміли потрапити до топ-10, зокрема в біатлоні, сноубордингу, фігурному катанні, лижному двоборстві, санному спорті, лижних гонках, скелетоні.

«Для цих хлопців і дівчат змагання в Ліллехаммері стали на цей момент найголовнішим спортивним стартом у кар’єрі, дуже важливим випробуванням. Головний їхній  здобуток — безцінний досвід змагань такого рівня. Сподіваюся, що в межах культурно-освітньої програми вони здобули також нові знання, навички, знайшли нових друзів», — зауважив Сергій Бубка.

Приміром, наймолодший спортсмен олімпійської збірної Іван Шмуратко, який здобув срібну нагороду в змішаних командних змаганнях з фігурного катання,  виступав у складі команди Future («Майбутнє»). Він  здобув 89,66 бала, це найкращий особистий результат у сезоні. Цей здобуток став хорошим фундаментом для подальших успіхів у кар’єрі перспективного фігуриста.