ЛЕГКА АТЛЕТИКА

Першу золоту медаль світової першості  для української збірної  здобула Ганна Мельниченко з Кременчука

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»

Чотири дні довелося чекати нашим шанувальникам королеви спорту, щоб побачити своїх улюбленців на п’єдесталі пошани. Терпіння було винагороджено: на московському чемпіонаті світу з легкої атлетики золоту медаль у семиборстві завоювала Ганна Мельниченко.

Протягом останніх років вихованка кременчуцького «Колоса» перебувала в затінку своїх подруг по національній збірній. Наталя Добринська стала олімпійської чемпіонкою-2008, Людмила Блонська вигравала «золото» чемпіонату світу в закритих приміщеннях, Людмила Йосипенко зупинилася за крок до п’єдесталу на літніх іграх у Лондоні.

Зірковий час Ганни Мельниченко настав у першому післяолімпійському сезоні. Спочатку вона виграла бронзову медаль у п’ятиборстві на зимовому чемпіонаті Європи в Гетеборзі. Випередити нашу землячку зуміли тільки  Антуанетта Джиму з Франції й білоруска Яна Максимова. Головний старт року — чемпіонат світу в Москві — зібрав усіх найсильніших, за винятком олімпійської чемпіонки Лондона Джессіки Енніс з Великої Британії.

Ганна Мельниченко — найкраща багатоборка світу. Фото з сайту sport.pl.ua

Уже після двох видів програми — бігу на 100 метрів з бар’єрами та стрибків у висоту — 30-річна представниця Полтавщини захопила лідерство. І не поступилася першим рядком до самого фінішу виснажливого дводенного марафону. У стрибках у висоту спортсменка встановила особистий рекорд: 1 метр 86 сантиметрів. У метанні списа показала найкращий для себе результат сезону: 41.87.

Більше на цю тему: Українка Ганна Мельниченко стала чемпіонкою світу з семиборства

Перед останнім видом програми Ганна йшла на першій позиції, випереджаючи на 68 очок канадку Бріан Тісен-Ітон та на 127 пунктів Дафні Шіпперс із Нідерландів. Біг на 800 метрів став завершальним акордом натхненного виступу лідерки української збірної. Випускниця Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського показала сьомий час дня — 2.09.85 і набрала переможну суму балів: 6586.   

Сьогодні у вечірній програмі  світової першості будуть розіграні медалі в бігу на 400 метрів з бар’єрами серед жінок. Напередодні дві українські спортсменки успішно виступили у півфіналах: Ганна Ярощук показала четвертий результат (54,92), Ганна Тітімець — третій (54,63). Кращий час у Сюзанни Хейнової з Чехії — 53,52 сек.

Ольга Саладуха з Донецька виграла кваліфікацію у потрійному стрибку з результатом 14.69. Не зуміла вийти до фіналу Руслана Цихоцька, стрибнувши на 13.51.

Лідер світового сезону киянин Богдан Бондаренко кваліфікувався до фіналу у стрибках у висоту: 2.29 метра. Не пробилися до вирішальної стадії його товариші по команді Юрій Кримаренко (2.22) та Андрій Проценко (2.16).

Не зуміла скласти серйозну конкуренцію африканським спортсменкам у стіпльчезі українка Валентина Жудіна. У фінальному забігу на 3000 м з перешкодами вона фінішувала сьомою з результатом 9:33.73.

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу з легкої атлетики

Семиборство

1. Ганна Мельниченко (Україна) — 6586 2. Бріан Тісен-Ітон (Канада) — 6530 3. Дафні Шіпперс (Нідерланди) — 6477

3000 м з перешкодами

1. Мільча Чемос Чейва (Кенія)  - 9:11.65 2. Лідія Чепкуруі (Кенія) - 9:12.55 3. Софія Ассефа (Ефіопія) - 9:12.84 ...7. Валентина Жудіна (Україна) - 9:33.73

Стрибки з жердиною
Олена Ісинбаєва (Росія) — 4.89
Дженіфер Сур (США) — 4.82
Яріслей Сілва (Куба) — 4.82