Минулої неділі в цій країні відбувся референдум, на якому громадяни мали висловити своє ставлення до пропозиції влади значно розширити повноваження президента. За попередніми даними, 51,5 відсотка виборців підтримали запропоновані реформи, 48,6 відсотка висловилися проти. У двох найбільших містах країни — Стамбулі та Анкарі — більшість виборців висловилася проти змін до Конституції, ініційованих президентом країни Реджепом Таїпом Ердоганом. Третє за кількістю населення місто Ізмір також відкинуло ідею кардинального переходу Туреччини до президентської республіки.

Цікаві цифри, які свідчать, як голосували турки, котрі проживають поза межами країни. За інформацією DW, розширення президентських повноважень підтримали 63% турків, які живуть у Німеччині, 64,9% — у Франції, 71% — у Нідерландах, тоді як 83,8% турецьких громадян, які проживають у США, конституційну реформу в своїй країні не підтримали.  Якщо результати референдуму набудуть чинності, то в Туреччині буде запроваджено перехідний період до 2019 року. Тоді мають відбутися місцеві, парламентські й президентські вибори, які дадуть старт новій формі правління. Одна людина отримає право переобиратися на посаду президента два терміни поспіль, тобто на десять років.

Порушення й фальсифікації

Тим часом міжнародні спостерігачі ОБСЄ та Ради Європи заявили, що референдум відбувся за відсутності рівних умов для агітації прихильниками й супротивниками реформи. А спостерігач від делегації РЄ на турецькому референдумі австрійський депутат Алев Корун заявив, що близько 2,5 мільйона голосів на підтримку змін до конституції «було зманіпульовано». Законодавство Туреччини забороняє зараховувати під час голосування конверти з бюлетенями без спеціальних офіційних штампів. «Однак центрвиборчком вирішив, що конверти без офіційного штампа теж слід враховувати, хоч це було протизаконно», — пояснив Алев Корун.

МЗС Туреччини із критикою міжнародних спостерігачів не погоджується, заявляючи, що їхні коментарі упереджені та необ’єктивні, повідомляє Reuters. «Говорити, що референдум не відповідає міжнародним стандартам, неприйнятно», — обурилися у відомстві.

Найбільші опозиційні партії країни «Республіканська народна партія» і «Демократична партія народів» мають намір оскаржити результати конституційного референдуму й вимагають перерахунку волевиявлення, заявляючи, що фальсифікації можуть становити близько 4 відсотків голосів.

Новітній султанат

Результати турецького волевиявлення означають, що країна переходить від парламентської форми правління, яку встановив на початку ХХ століття відомий турецький політик-реформатор Мустафа Кемаль Ататюрк, до президентської. Фактично, кажуть експерти, президент Ердоган, ініціювавши зміни до конституції, відродив у країні султанат, наділивши себе повноваженнями одноосібно керувати найважливішими державними процесами, — форму правління, від якої 100 років тому відмовився Ататюрк. До Конституції Туреччини буде внесено 18 поправок, які свого часу різко розкритикувала Венеціанська комісія, наголосивши у висновку, що вони ведуть країну до автократії. Згідно з цими поправками, посаду прем’єр-міністра у країні буде скасовано, глава держави зможе сам призначати й звільняти міністрів і суддів, розпускати парламент, оголошувати надзвичайний стан.

Президент Ердоган мотивував необхідність переписати Конституцію тим, що нова суперцентралізована президентська система дасть йому змогу ефективніше боротися із зовнішніми та внутрішніми ворогами, відповідати на регіональні виклики, покладе край суспільній нестабільності й періодичним військовим переворотам, сприятиме розвитку економіки та загалом допоможе Туреччині стати провідною державою регіону, пише «Європейська правда».

Першою ініціативою Ердогана після оголошення результатів референдуму стала пропозиція скасувати смертну кару. Він пообіцяв винести це питання на референдум, якщо його не підтримає парламент. До речі, скасування смертної кари — одна з основних вимог до країни, яка вступає в Раду Європи. Якщо Анкара поверне виконання смертних вироків, членство Туреччини в РЄ може опинитися під загрозою.

Шлях у ЄС можуть закрити

Підсумки референдуму в Туреччині спричинили помітне занепокоєння у Брюсселі та інших столицях ЄС. Заклики негайно припинити переговори з Анкарою про вступ до Євросоюзу та запровадження безвізового режиму ЄС для турецьких громадян вже протягом кількох останніх місяців лунають з різних столиць ЄС. Проте після референдуму вони стануть значно гучнішими.

«Фантазії Ердогана щодо президентської всемогутності чітко демонструють, наскільки далека країна від основоположних цінностей Євросоюзу. Настав час припинити нечесні переговори з Туреччиною щодо її членства та поставити відносини з країною на нову основу», — заявив заступник голови Європарламенту Александер Граф Ламбсдорфф.

Тим часом голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та верховна представниця ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні закликали уряд Туреччини до пошуку національного консенсусу, щоб здійснити «масштабні зміни до конституції», ухвалені невеликою перевагою голосів під час референдуму, повідомляє прес-служба ЄК. Високі європейські чиновники не привітали президента Ердогана з результатами референдуму і заявили, що Брюссель хоче дочекатися, чи підтвердять спостерігачі ОБСЄ правопорушення, що, як повідомляють, відбувалися під час голосування. «Буде докладно вивчено, чи відповідають зміни до конституції зобов’язанням Туреччини як кандидата на членство в ЄС», — пообіцяли в Єврокомісії.