Уряд здійснив перші кроки щодо збільшення фінансування правоохоронних органів і продовжить цю політику для посилення належної безпеки громадян України. Про це заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман у Міністерстві внутрішніх справ під час розширеного засідання колегії з керівниками центральних органів виконавчої влади. Захід стосувався здебільшого результатів роботи правоохоронних органів у 2016 році та I кварталі 2017-го.

Глава уряду пояснив, що постали серйозні виклики, з якими вдасться впоратися, забезпечивши високий рівень безпеки українців. «Непростий час, непрості завдання, але найважливіший пріоритет для органів внутрішніх справ і Національної поліції зокрема — забезпечення належного рівня безпеки», — сказав він.

Ішлося й про збільшення урядом грошового забезпечення для Національної гвардії та Державної прикордонної служби у півтора-два рази. Для Державної служби з надзвичайних ситуацій лише видатки на пожежне устаткування зросли до 600 мільйонів гривень. Окрім цього, торік збільшено заробітні плати працівникам органів правопорядку: вдвічі — для карного розшуку, з 5—6 тисяч до 10—14 тисяч гривень — для слідчих, з 5,5—6 тисяч гривень до 9—21 тисячі — для спецпідрозділу КОРД, з трьох тисяч гривень до семи — дільничним офіцерам поліції. Патрульні поліцейські щомісяця отримують по 8—10 тисяч гривень.

«Це був тільки перший крок. Я б дуже хотів, щоб ті фахівці, які займаються безпекою громадян і розкриттям злочинів, мали хороше матеріальне та технічне забезпечення», — додав Володимир Гройсман.

Про розроблення урядом рішення для поліпшення безпеки дорожнього руху йшлося окремим пунктом. За даними Прем’єра, за останні три роки й три місяці на дорогах загинуло 12,4 тисячі осіб, скалічено понад 100 тисяч. Цифри, на його думку, жахливі. Саме тому слід внести корективи у відповідне законодавство.

Володимир Гройсман з оптимізмом сприймає перетворення в органах МВС. Фото з Урядового порталу

На часі сезон звітів

У ході цієї колегії лунали не лише нагадування, а й анонси. Наприклад, незабаром ухвалюватимуть кадрові рішення щодо керівників обласних управлінь Національної поліції за результатами їхньої діяльності у першому півріччі цього року. На переконання Володимира Гройсмана, якщо на місцях роботу ведуть неналежно, уряд має простягнути руку допомоги. Однак перед цим слід відповісти на запитання: чи варто це робити? «Ми заробітну плату збільшили, фінансування матеріально-технічного забезпечення збільшили — ви маєте повноцінну підтримку уряду. Але хочемо, щоб у своїх домівках, на дорогах люди були в безпеці. Це можете зробити тільки ви на своїх місцях, — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — За результатами першого півріччя просив би зробити рейтинг областей. І керівникам трьох областей, які будуть внизу рейтингу, потиснути руку і сказати «до побачення». Єдиний виняток, який треба робити, — розуміємо, яка складна ситуація в зоні АТО: там зовсім інша структура, інші виклики».

Володимир Гройсман запропонував додати до основних статистичних показників, за якими оцінюватимуть результативність роботи правоохоронних органів, розкриття злочинів, скоєних проти жінок. Прем’єр закликав керівників підрозділів Національної поліції виконувати фахово і ретельно свої обов’язки. Тоді й статистика не знадобиться.

Не менш важливо, щоб представники цієї структури підтримувал и діалог із підприємцями, не створюючи перешкод у їхній діяльності. «Наше з вами завдання — зробити все належне, щоб бізнес не відчував жодного зайвого тиску в діяльності. Нам вдалося торік забезпечити економічне зростання, й результат його — можливість збільшити фінансування органів правопорядку. Але громадяни, які продукують національний продукт, мають бути захищені, і головне — ми не маємо їм заважати силовими методами. Хотів би, щоб на місцях це був один із найважливіших пріоритетів, щоб ніхто не міг собі дозволити кошмарити бізнес», — означив позицію глава уряду.

Він укотре повторив, що отримує подібні скарги під час зустрічей з підприємцями. Цей діалог називає «абсолютно нормальним прикладом взаємодії з бізнесом».

Нацполіція просить додаткові кошти

Глава уряду звертався із закликом й до представників Державної міграційної служби. Там повинні без затримок забезпечувати українців цифровими закордонними паспортами й ID-картками. Спочатку слід належно організувати роботу структури. Як саме, урядовці розглядали на останньому із засідань КМУ. В цьому розрізі Володимир Гройсман наголосив: «Найближчим часом буде запроваджено безвізовий режим. У нас є домовленості зокрема з Туреччиною, що там визнаватимуть наші внутрішні ID-картки. Це означає, що людям, які хочуть отримати нові паспорти або нові ID-картки, це має бути абсолютно доступно».

Голова Національної поліції Сергій Князєв попросив уряд збільшити обсяг фінансування поліції на 4,15 мільярда гривень. Він запевнив Прем’єра, що це вкладення виправдає себе сповна. «Держбюджетом на 2017 рік передбачено фінансування Нацполіції обсягом майже 16,6 мільярда гривень. Ця цифра замала. Вона забезпечує нормативні потреби на рівні 39%. За нашими підрахунками, мінімальна додаткова потреба у фінансуванні Національної поліції становить 4,15 мільярда гривень, — пояснив посадовець. — Інвестиції в поліцію матимуть значний соціальний ефект передовсім у підвищенні довіри громадян до органів влади у боротьбі зі злочинністю й корупцією».