Мету свого приїзду Геннадій Зубко одразу окреслив журналістам, з якими, до слова, зустрівся в салоні мікроавтобуса. «Минув перший квартал, і насамперед цікаво, як виконують бюджети, як їх використовують, чи впроваджують проекти», — зазначив віце-прем’єр.

Перша гра на новому спортмайданчику. Фото з мережі facebook.com

Кількість громад зросте удвічі

У країні 30 квітня буде 413 об’єднаних територіальних громад. До завершення цього року їхня кількість може подвоїтися. Нині для громад вагомими фінансовими інструментами стали місцеві бюджети, які зросли в 3—7 разів, субвенції на соціально-економічний розвиток і розвиток інфраструктури ОТГ, кошти Державного фонду регіонального розвитку. Лише за перший квартал цього року до місцевих бюджетів надійшло 41,6 мільярда гривень, що майже на 40% більше порівняно з відповідним торішнім періодом. Доходи бюджетів ОТГ зросли на 700 мільйонів гривень — більш ніж на 52%. На Тернопіллі, скажімо, надходження до скарбниць громад у січні—березні становили 121,2 мільйона гривень (торік за цей період такий показник був 71,9 мільйона гривень). Це, звісно, добрі новини, позитивні факти децентралізації. Тернопільщина — лідер в Україні зі створення об’єднаних територіальних громад.

Першим пунктом робочої поїздки Геннадія Зубка стало селище Козова. Тут він відкрив спортивний  майданчик, який збудували за кошти субвенції з державної скарбниці на соціально-економічний  розвиток, за рахунок співфінансування з бюджету місцевої селищної ради та спонсорські гроші. Віце-прем’єр-міністр побував також у цьому райцентрі в дитячому басейні загальноосвітньої школи №2. Цей об’єкт почали споруджувати ще майже 30 років тому, а здати його вдалося лише тепер завдяки коштам ДФРР і співфінансуванню з місцевого бюджету.

Як зазначив на урочистостях голова Тернопільської облдерж­адміністрації Степан Барна, впродовж 2016—2017 років у краї зуміли відкрити, крім цього басейну, ще дві школи, десятки спортзалів, закупити для ЗОШ нові комп’ютери, 42 шкільні автобуси. Відповідальність тепер лягає на органи місцевого самоврядування та об’єднані територіальні громади, підкреслив очільник області. На Тернопільщині впродовж минулого року втілили півтисячі проектів, спрямованих на поліпшення життя краян, створення гідних умов для навчання дітей. Усе це, переконаний Степан Барна, — результат спільних дій, підтримки та віри.

Якщо сіють — росте

Робочий візит на Тернопілля віце-прем’єр-міністра України Геннадія Зубка припав саме на велике християнське свято Благовіщення. Тож із цієї нагоди він узяв участь у молебні у греко-католицькому храмі у Козовій. Після богослужіння поклав квіти до стели Героям Небесної Сотні, яку віряни свого часу відкрили на подвір’ї церкви. По закінченні церемонії урядовець поспілкувався з жителями селища, відповів на їхні запитання.

Тернопільщина успішно втілює ініціативу уряду та Державної служби з надзвичайних ситуацій із впровадження секторальної децентралізації органів цивільного захисту. Торік пожежно-рятувальні частини відкрили у п’яти громадах області, цього року мають запрацювати ще дев’ять таких підрозділів. Геннадій Зубко взяв участь у приємній події — врученні сімом ОТГ сертифікатів на отримання пожежно-рятувальних машин на базі ЗІЛ-130. Ключі ще від трьох  автомобілів на базі МАЗ, загальна вартість яких становить 11 мільйонів гривень, одержали рятувальні частини Тернопільського, Кременецького, Борщівського районів.

На думку віце-прем’єр-міністра, повноцінна система захисту і безпеки людей у громадах максимально наблизить послуги, які надають підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій. Нині створюють розгалужену систему місцевих пожежно-рятувальних команд і запроваджують законодавчі механізми.

На Тернопільщині, кажучи словами голови облдержадміністрації, склалася неприємна ситуація з відмовами Державної архітектурно-будівельної інспекції краянам щодо перепланування приміщень, а також початку будівельних робіт та отримання декларацій. Звільнено керівника територіального управління ДАБІ в Тернопільській області й призначено тимчасово виконуючого обов’язки.

Перебуваючи на Тернопіллі, Геннадій Зубко підкреслив, що завдання архітектурно-будівельного контролю у місцевих органах влади — працювати, як сервіс. І повідомив: готують відповідні нормативно-правові документи щодо Закону України №1817-VIII з удосконалення містобудівної діяльності, який дасть змогу перейти на нову систему, отже, унеможливить відмову під час подання документів, створить сприятливі умови для інвесторів та усуне корупцію.