Кабінет Міністрів оприлюднив рішення про запровадження механізму монетизації субсидій, заощаджених в опалювальний період 2016—2017 років. Повний опис механізму містить постанова №300, оприлюднена в № 81 «Урядового кур’єра» за 29 квітня.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну нагадує, що уряд на засіданні 26 квітня ухвалив рішення про початок монетизації субсидій. Урядова ініціатива стосується півтора мільйона родин. Вони зможуть отримати близько 700 гривень у вигляді одноразової виплати. Розрахунок виплати враховує економію 150 кВт електроенергії, яку використовують на опалення, і 100 кубометрів газу.

Хто в сезон заощаджував, той нині матиме зиск. Фото Володимира ЗAЇКИ

Після закінчення опалювального сезону невикористана сума субсидії для відшкодування витрат на оплату послуги з централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення (в разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення) повертає підприємство-виробник/виконавець такої послуги до бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку загального обсягу невикористаних сум субсидії.

«Частина невикористаної суми субсидії в еквіваленті, який не перевищує вартості 100 кубометрів природного газу або вартості 150 кВт/г електричної енергії, перераховується на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачується через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» на підставі списків таких осіб, які подають до 1 червня поточного року підприємства-виробники/виконавці послуг з газо-, електропостачання в паперовому та електронному вигляді», — йдеться в урядовій постанові.

Окрім того, документ містить формули розрахунку субсидій і перелік осіб, які мають право на допомогу. При цьому зазначено, що отримання грошової виплати не впливатиме на право отримання субсидій у майбутньому. Правило нарахування допомоги залишається: субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначають з огляду на середньомісячний сукупний дохід особи або сім’ї.

Рішення уряду від 26.04.2017 р. про внесення змін до деяких постанов КМУ, зокрема до №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» передбачає чіткий алгоритм монетизації частини заощаджених житлових субсидій.

Про це також ідеться у згаданій вище постанові. Урядовий проект монетизації частини зекономлених субсидій передбачає грошову виплату енергоощадним родинам — еквівалент вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовують для опалення, або 100 кубометрів газу.

До 1 липня 2017 року підприємства-виробники чи підприємства-виконавці послуг з газо- та електропостачання в паперовому та електронному вигляді повинні надати структурному підрозділу з питань соціального захисту населення списки енергоощадних субсидіантів із зазначенням суми невикористаної державної допомоги.

Субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно буде з 1 липня до 1 вересня подати заяву до місцевого управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватимуть виплату грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відстежувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо їх використовують для опалення.

Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводять виплати соціальних допомог та пенсій, здійснює субсидіант самостійно. На момент подачі заяви рахунок у банку слід вже відкрити. Також постановою передбачено виплату через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта».

Згідно зі статтею 165.1.1 Податкового кодексу України, субсидія незалежно від вигляду, в якому її виплачують, не входить до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Тому монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином НЕ впливає на процес декларування, а отриману від держави суму НЕ слід вказувати в декларації про доходи громадян. 

Відділ новин «Урядового кур’єра»