Служба безпеки України докладе максимум зусиль, щоб у стислі терміни встановити і затримати винних у вибуху в Генконсульстві Республіки Польща в Луцьку. Про це йдеться у заяві відомства.

У ніч проти 29 березня на четвертому поверсі адміністративного приміщення Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку стався вибух. За попередніми даними, причиною став постріл з гранатомета РПГ-26. На місці працюють слідчо-оперативні групи СБУ та поліції. Слідство розглядає кілька версій інциденту, зокрема терористичний акт. 

Як повідомляє власний кореспондент «Урядового кур’єра, під час брифінгу начальник УСБУ у Волинській області Юрій Фелонюк та начальник ГУ НП у Волинській області Петро Шпига поінформували, що за фактом вибуху розпочато кримінальне провадження, передбачене статтею 258 Кримінального кодексу України.

На щастя, обійшлося без людських жертв (хоча снаряд вдарив за 20 сантиметрів від покрівлі квартири, у якій спав працівник відомства). За інформацією начальника ГУ НП у Волинській області Петра Шпиги, визначено, що стріляли по приміщенню з перехрестя вулиць Дубнівська-Глушець, що навпроти консульства. Опрацьовується версія про групу осіб. Більше конкретики не озвучувалося (хоч мовці уточнили, що «зачіпки» є), бо тривають слідчі дії.  Правоохоронці лишень запевняють: злочин найближчим часом буде розкритий, причетні — притягнуті до кримінальної відповідальності. Приміщення наразі — під посиленою охороною.

Те, що сталося вночі у Луцьку, свідчить, що провокації виходять на новий, більш небезпечний рівень. Нападники цілилися не просто в будинок польського консульства, а в польсько-українські відносини. Причому знову з використанням історії: «напад», «Волинь», «польський» — це слова, які почують у новинах наші західні сусіди і які мають налякати не менше, ніж сам обстріл.

«Кожен, хто орієнтується в ситуації, може підтвердити дуже приязне ставлення українців до поляків. Використання ж ворогом інформаційних рамок війни, що минула понад 70 років тому, у війні нинішній — упізнаваний почерк», — переконаний голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак поінформував Надзвичайного і Повноважного посла Польщі в Україні Яна Пєкло про заходи, яких вживає СБУ для розкриття злочину. «Ми переконані, що такі дії агресора не зможуть вплинути на відносини між дружніми українським та польським народами», —  сказав голова СБУ.

МЗС України рішуче засудило напад, вчинений на Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку. «Вважаємо це черговою цілеспрямованою провокацією, яка, без сумніву, має на меті зашкодити стратегічному партнерству між Україною та Польщею. Можливо, що ця провокація, як і попередні акти вандалізму, інспіровані ззовні.

Найбільше занепокоєння викликає те, що цей злочин міг завдати шкоди життю і здоров’ю співробітників консульства та мешканців навколишніх будівель.

Правоохоронні органи України вживають невідкладних заходів для якнайшвидшого розслідування та розкриття цього злочину, а також покарання винних», — ідеться в заяві.

Президент України Петро Порошенко учора зателефонував  президентові  Польщі Анджеєві Дуді і заявив: українська влада діятиме рішуче для унеможливлення таких як у Луцьку провокацій у майбутньому.

Водночас  глава держави доручив посилити охорону дипломатичних представництв в Україні і місць історичної пам’яті і запропонував залучити польських фахівців до складу оперативно-слідчої групи для встановлення винних у цьому злочині.

«Лідери двох держав погодились, що жодні провокації не повинні впливати на дружні польсько-українські відносини», — сказано у повідомленні департаменту прес-служби АП.