Триває ротація очільників дипломатичних представництв країн, акредитованих в Україні. Днями Президент Петро Порошенко зустрівся з новопризначеними послами Республіки Ірак Бакіром Ахмедом Азізом Аль-Джафом, Республіки Польща Яном Пєклом, Азербайджанської Республіки Азером Худаяром оглу Худієвим. Він прийняв від них вірчі грамоти й поспілкувався з кожним дипломатом.

Зацікавленість нашої країни в розвитку двосторонніх відносин з Іраком, який є одним з найбільших імпортерів української продукції на Близькому Сході, Петро Порошенко висловив під час розмови з новим послом цієї країни. Вони обговорили питання відновлення політичного діалогу й поглиблення торговельно-економічних контактів.

Робота в Україні представника Польщі Яна Пєкло припадає на особливий історичний період. Фото з сайту president.gov.ua

Шляхи подальшого зміцнення стратегічного партнерства між сусідніми державами були в центрі уваги розмови Президента з послом Польщі. Ян Пєкло наголосив, що Польща розглядає Україну і як стратегічного партнера, і союзника в розвитку двосторонніх відносин та побудові мирної, демократичної, процвітаючої Європи.

Обговорено співпрацю в безпековій та оборонній сферах, розширення торговельних зв’язків, поглиблення прикордонної співпраці, взаємодію в європейському контексті. Сторони також прагнуть до розвитку конструктивного діалогу з чутливих питань історичного минулого двох народів. Тож підтримали нещодавнє ухвалення парламентами двох країн спільної Декларації пам’яті і солідарності. Обговорено й підготовку офіційного візиту глави Української держави до Республіки Польща у грудні цього року.

Польському дипломатові Петро Порошенко розповів про офіційну відмову представникам найширшої гуманітарної місії — Міжнародної організації Червоного Хреста — в допуску до українських заручників на окупованій частині Донбасу. Президент акцентував на тому, що Росія вдалася до порушення домовленостей, досягнутих у Берліні під час зустрічі в нормандському форматі. «Це категорично неприйнятно, коли домовленості не виконують», — цитує слова Петра Порошенка департамент прес-служби АП. Президент наголосив і на неприпустимості невиконання домовленостей щодо режиму припинення вогню як по всій лінії зіткнення, так і в зоні розведення сторін.

Президент розповів, що представники спостережної місії ОБСЄ вже вкотре потрапили під обстріл, а також про спробу російських бойовиків встановити спостережний пост на розведеній території, яку було припинено українськими військовими.

Петро Порошенко подякував Польщі за послідовну позицію на підтримку України Європейським Союзом щодо політики санкцій стосовно агресора. Їх має бути не лише продовжено, а в разі невиконання зобов’язань у межах мінського процесу поглиблено й розширено.

А в розмові з послом Азербайджанської Республіки Азером Худаяром оглу Худієвим сторони відзначили незмінність позицій України та Азербайджанської Республіки в обопільній підтримці суверенітету й територіальної цілісності обох наших країн у міжнародно визнаних кордонах. Співрозмовники позитивно оцінили високу динаміку українсько-азербайджанського діалогу. Сторони наголосили на важливості виконання домовленостей, досягнутих у межах П’ятого засідання Ради Президентів України та Азербайджану та 11-го засідання Міжурядової українсько-азербайджанської комісії з питань економічного співробітництва, які відбулися у 2016 році. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»