ДУМАЙТЕ ГОЛОВОЮ 

Еротичні пригоди можуть призвести до серйозних проблем 

Сашко — так він представлявся під час знайомства, хоч вік мав зовсім не юнацький — на море приїхав із дружиною і двома синами. Однак  до родини ставився з неприхованою байдужістю. На пляжі прилаштовував свій лежак якнайдалі від них, обідати теж намагався окремо, вигадуючи для цього різні причини. А коли відпочивальники ввечері збиралися на майданчику перед корпусом пансіонату, то бачили, як чоловік прямував у бік центру міста. Наприкінці відпустки він поділився своїми враженнями: «Відпочив нормально, але навіщо я, дурень, з дружиною поїхав!».

Бунт гормонів

Тривалий час ця тема існувала лише в анекдотах. Офіційна медицина вдавала, що такого явища не існує. Але від замовчування проблема не зникала. Ім’я їй — курортний роман.

Тим часом сонце, море, вільна любов несуть не тільки радість, а й проблеми. Нині медики, не наполягаючи на пуританській поведінці курортників, розповідають і про небезпеки. За статистикою, в осінній сезон, після літніх відпусток, кількість розлучень різко збільшується. Цілком можливо, що причиною того —  курортні романи.

Учені довели, що атмосфера курортного місця спричиняє бунт гормонів. Чоловіки відпускають гальма, стають донжуанами, жінки перестають зважати на громадську думку. Але це часто призводить до серйозних психологічних проблем.

Не всі ставляться до курортного роману легко і сприймають його як  флірт, про який просто можна забути. Жінки часто розцінюють відпустку як можливість вийти заміж. Тож коли їм вдається завести роман, вони сподіваються, що цей чоловік виявиться принцом на білому коні й візьме за дружину. Та насправді все відбувається зовсім не так, адже «принци» і гадки не мають про серйозні стосунки. Деякі з них походжають вечірніми вулицями, вибираючи собі партнерку. Інші, навпаки, нікуди не ходять, а чекають своє курортне кохання в  барі, ресторані, готелі.

Атмосфера курортного місця спричиняє бунт гормонів. Фото Володимира ЗАЇКИ

Ще бувають «справжні полковники». Алла Пугачова чітко визначила цей курортний тип: «Коньяком за мій рахунок пригощав». Не пісня, а психологічний портрет.

Набагато щедріші «донжуани». Вони презентують квіти і цукерки, цілують руку, але раптом, коли партнерка «дозріла», безжалісно припиняють будь-які стосунки.

— Головне задоволення «донжуани» отримують саме від душевного болю, який заподіюють жінці, — пояснює сексопатолог лікар вищої категорії Юрій Борисенко. — Загалом невідповідність мотивів партнерів може призвести до гучного скандалу або психологічної травми.

Схожу картину якось довелося спостерігати під час чергової відпустки. Симпатична жінка років тридцяти охоче фліртувала з чорнявим сусідом, який представився Аликом. Алик пригощав її фруктами, відчиняв двері, подавав руку, тобто поводився як справжній романтичний закоханий. Кульмінацією невинного флірту став спільний похід у ресторан. Як відбувалося вечірнє рандеву, залишилося  таємницею.

А ось продовження приємного вечора в ресторані сусіди побачили в усіх подробицях. Як завжди, жінка дійшла з Аликом до своїх дверей, усміхнулася і побажала своєму супутникові на добраніч. Вона вже отримала максимум задоволення від галантного залицяння і вирішила, що її партнерові цього теж достатньо. Треба було бачити, що почав згодом витворяти чоловік! Він грюкав замкнені двері, бив по них ногами й руками і в шаленому гніві кричав: «Шампанське пила, так? Креветки їла?! Ану, виходь!». Утихомирити його вдалося лише за допомогою персоналу готелю. Бідна жінка ридала, а сусіди (переважно чоловіки) перешіптувалися: «Любиш кататися — люби і саночки возити».

У фаворитах — пляжні рятувальники

— Курортні романи, як правило, не тривають довше, як термін путівки. Звичайно, бувають і міцні шлюби. Але це виняток із правила, — вважає Юрій Борисенко. — До речі, далеко не завжди ініціатори курортних романів — чоловіки. В одному із соціологічних опитувань жінкам було поставлено запитання: «З ким би ви хотіли розважитися влітку?» Перше місце посіли... пляжні рятувальники. Вони молоді, засмаглі й красиво плавають. На друге місце вийшли продавці морозива та лимонаду. Як правило, це студенти, теж молоді й  неодружені.

Утім, не варто забувати, що любителів курортних романів підстерігає, крім психологічної, ще одна  серйозна проблема. Це захворювання, що передаються статевим шляхом.

— Усі чули про ВІЛ-інфекцію, сифіліс, гонорею. А за останні роки  спектр небезпечних інфекцій значно розширився (гепатит В і С, мікоплазмоз, трихомоніаз, уреаплазмоз, хламідіоз, вірус папіломи, герпес). Деякі з них (наприклад хламідіоз) проходять майже без симптомів, тож людина навіть не підозрює про інфекційну бомбу в організмі, наслідки якої можуть бути надзвичайно серйозними (порушення еректильної функції, цистит, пієлонефрит, простатит, безпліддя, розлади нервової системи), — застерігає Юрій Борисенко.