За місяць до закінчення поточного року керівництво Пенсійного фонду України прозвітувало перед громадянами, що впродовж попередніх 11 місяців фінансування пенсійних виплат та грошової допомоги для 12,3 мільйона українських пенсіонерів по всіх регіонах держави відбувалося вчасно, в повному обсязі та без затримок. Загальні видатки ПФ за цей період становили 229,5 мільярда гривень, що на 7,3 мільярда більше, ніж у 2014 році. З другого числа поточного місяця розпочинається фінансування пенсій за грудень. Поштові відділення та установи банків видаватимуть їх із 4 до 25 грудня. Потреба у фінансуванні на грудень становить 23,6 мільярда гривень. Про це повідомив перший заступник голови правління Пенсійного фонду Микола Шамбір на брифінгу, який передував урядовій «гарячій лінії» Кабінету Міністрів.

Він нагадав, що відповідно до ухваленої 18 листопада 2015 постанови Кабміну опрацьовано підвищення пенсій інвалідам ІІІ групи та дітям-інвалідам до рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (до 1074 гривні на місяць). З вересня така доплата належала тільки людям, які отримують пенсію по втраті годувальника, інваліди І та ІІ груп. Перерахунок зроблено понад 600 тисячам осіб, який вони отримають у грудні. Постанова ця набула чинності з 1 грудня, тож перерахунку і доплати за попередні періоди (з вересня) не передбачено.

Протягом 11 місяців цього року пенсії виплачували за графіком. Фото Володимира ЗAЇКИ

Микола Шамбір також зауважив, що впродовж 2015 року середній розмір пенсії по Україні збільшився в середньому на 89,80 гривні і з 1 жовтня 2015 року становить 1691,55 гривні.

Посадовець також повідомив, що до того, як Мінфін запропонував з наступного року знизити ставку єдиного соціального внеску до 20%, дефіцит бюджету ПФ на наступний рік прогнозувався у розмірі приблизно 7,5 мільярда гривень. Тепер він збільшиться до 124,9 мільярда гривень. Тому спільно з Мінфіном опрацьовується питання щодо покриття цього дефіциту з держбюджету. Звісно, розмір пенсій українцям на цю суму не зменшуватимуть.

Щодо реформування пенсійної системи (перехід на накопичувальну систему), про яке багато говорилося, але ВР й досі не винесла на голосування проект такого закону, який подав на її розгляд уряд, Микола Шамбір прокоментував так:

— Нині цей законопроект актуальний, його доопрацьовує Міністерство фінансів разом із провідними експертами: Світовим банком та Міжнародним валютним фондом. І питання нині полягає не в тому, чи проводитимемо реформу та запроваджуватимемо цю систему в Україні, а в тому, коли саме це робитимемо і коли країна буде насправді готова, — пояснив перший заступник голови правління ПФ.

На жаль, ніде правди діти: у 2017 році, як планувалося раніше, накопичувальну систему не встигнемо запровадити, тож вона не запрацює. Адже це потребує багатьох опрацювань, аби якнайкраще адаптувати її саме для економічних та соціальних реалій України. Потрібно повністю врегулювати питання скасування спецпенсій (нині їх призначення зупинено, але й досі відповідні зміни у закони не внесено), запровадити професійну накопичувальну систему тощо. А отже, для якісного запровадження накопичувальної системи нам потрібен час і чималі фінансові ресурси. Тож ця дата відтерміновується і буде визначена згодом.

Пенсійний фонд і Міністерство соціальної політки побоюються, чи вдасться покрити втрачені через зниженням ЄСВ кошти. Адже нині розмір єдиного внеску становить близько 40% фонду зарплати, а розмір пенсії — близько 44—46% зарплати робітника. Тож якщо знизиться ЄСВ, солідарна пенсійна система просто не зможе самостійно забезпечити виплату пенсій громадянам. А отже, питання ці слід опрацювати, узгодити та знайти оптимальне рішення.