Пенсійні питання дуже важливі для багатьох читачів. Люди телефонують, пишуть, запитують і чекають на вичерпні відповіді. Зібравши найактуальніші питання, «УК» звернувся до голови правління Пенсійного фонду України Олексія Зарудного.

Чи врешті скасують оподаткування пенсій? Це запитання читачі ставлять найчастіше. Відповідаючи на нього, голова правління ПФ нагадав, що недавно уряд вніс відповідний законопроект у ВР, а ще це питання часто дискутують у суспільстві. Олексій Зарудний зазначив, що вважає депутатів налаштованими на підтримку цього законопроекту, отже скасування оподаткування пенсій можливе вже найближчим часом. Фахівці ПФ, за словами його очільника, ставляться до цього нормально, адже на фінансовому стані фонду це жодним чином не позначиться. Бо всі податки, які сплачували і сплачують із пенсійних виплат, надходять до держбюджету. Коли цю пропозицію вносили до ВР, уряд знайшов джерела для покриття фінансових витрат від скасування оподаткування пенсій.

Верифікація

Щодо стану верифікацій пенсійних виплат голова правління ПФ зазначив, що протягом 9 місяців минулого року Пенсійний фонд провів повний аудит усіх 12 мільйонів пенсійних справ, тобто внутрішню верифікацію всіх пенсійних виплат. Масових порушень не виявлено. Усі знайдені помилки та розбіжності виправлено. За словами голови правління ПФ, такі результати підтверджують і дані Міністерства фінансів щодо верифікації.

— Ми налагодили необхідну інформаційну взаємодію з Мінфіном. Із 12 мільйонів пенсійних справ виникали питання лише щодо кількох тисяч персоналій. Не встановлено жодних виплат подвійних пенсій чи померлим пенсіонерам, — зауважив посадовець. Він додав, що верифікація пенсійних виплат Міністерством фінансів відбувається через зіставлення баз даних з різних джерел — наприклад з МВС щодо паспортів, з органів реєстрації цивільного стану тощо. Тож прикладом розбіжностей даних, скажімо, є випадки, коли в ПФ на обліку перебуває літня людина, яка отримує пенсію, а за даними МВС, вона втратила паспорт. Перевірка показує, що людина справді втратила паспорт, але вже встигла отримати новий і за ним абсолютно законно отримує пенсію. Олексій Зарудний наголосив, що Пенсійний фонд і надалі надаватиме Мінфіну всю необхідну інформацію.

Літній людині — переселенцеві слід обов’язково звернутися до Пенсійного фонду для ідентифікації. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Виплати для ВПО

Відповідаючи на гостре та дискусійне питання, повинна чи ні Україна виплачувати пенсії літнім людям, які заробили їх, перебуваючи в Україні, а нині вирішили проживати на територіях так званих ЛНР/ДНР, Олексій Зарудний нагадав, що до початку проведення АТО на не підконтрольних нині українській владі територіях жило майже 1,2 мільйона пенсіонерів. Нині кількість пенсіонерів, які перемістилися на мирні території й зареєструвалися як переселенці, становить 1,1 мільйон осіб. Тож майже всі ці люди вже переїхали і отримали статус ВПО. А перед ними свої зобов’язання Пенсійний фонд виконує так само вчасно та в повному обсязі, як і перед іншими громадянами України.

Голова правління ПФУ нагадав, що із серпня 2014 року, коли переселенці почали оформлювати пенсії в Україні, вони, крім поточних виплат, отримали й ті, які їм нараховували, але не виплачували, доки вони ще не мали змоги звернутися по них до органів ПФ на підконтрольних українській владі територіях. Відтоді пенсіонерам-переселенцям виплачено понад 37 мільярдів гривень.

Нині, за словами Олексія Зарудного, питання навіть не в тому, де саме постійно проживає пенсіонер — на непідконтрольних чи підконтрольних територіях, а в тому, аби мати впевненість, що гроші отримують насправді пенсіонери, а не шахраї за їхніми картками. І невідомо, як саме ці кошти потім використовують, можливо, навіть на фінансування сепаратистів. Тому щоб уникнути шахрайства з картками, у ПФ існує правило, що раз на рік переселенець, як і будь-який український пенсіонер, має особисто завітати до місцевого відділення фонду за місцем проживання та ідентифікувати себе. Тобто підтвердити, що картка перебуває саме в нього і що він реальна людина, яка отримує виплати відповідно до закону.

Якщо виплату пенсіонерові-переселенцю було припинено після перевірки Службою безпеки України, а насправді людина отримувала виплати законно, їй також слід звернутися до Пенсійного фонду та підтвердити свою особу. І тоді, за словами Олексія Зарудного, виплату пенсії одразу відновлять.

Проте, як зазначив голова правління ПФ, багато людей — кілька десятків тисяч — місяцями не з’являлись до відділень банків і не отримували свої виплати. І пенсійним органам невідомо, яка доля цих людей, чи живі вони, чи, можливо, вирішили виїхати на постійне місце проживання за кордон або ще щось.  А тому виплату пенсій таким особам припиняють, адже немає впевненості, що з часом саме ця людина отримає гроші. Таким Олексій Зарудний також радить якнайшвидше завітати до Пенсійного фонду і посвідчити свою особу. Тоді виплати їм також поновлять.