Перед тим як почати обговорювати перспективи життя українців у безвізовому з Європою режимі, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман побіжно торкнувся кількох злободенних питань. Він заявив, що ситуація, яка виникла внаслідок несприятливих погодних умов, контрольована, а електропостачання у 150 знеструмлених населених пунктах відновлюватимуть найближчим часом. За потреби профільні міністри зв’яжуться з місцевою владою і нададуть допомогу. Нині, за даними глави уряду, бригади у всіх шістьох підрозділах обленерго активно працюють. 

«Наскільки мене поінформували керівники з місць, ситуація  контрольована, всі служби працюють. Влада сьогодні на місцях роботу організувала», — резюмував Прем’єр. Потім ішлося про систему закупівель ліків через міжнародні організації, про заощадження в 2016 році на закупівлях вакцин через UNICEF майже 17 мільйонів доларів, про намір витратити у 2017-му 6 мільярдів гривень на придбання медпрепаратів тим українцям, які цього потребують. Важливим досягненням Володимир Гройсман вважає запровадження контролю за якістю ліків, підбору номенклатури препаратів і матеріалів медичного призначення, сучасних протоколів лікування.

Важливим досягненням Володимир Гройсман вважає запровадження контролю за якістю ліків, підбору номенклатури препаратів і матеріалів медичного призначення, сучасних протоколів лікування. Він планує такими нововведеннями відчутно збільшити тривалість життя в Україні за 3—4 роки.

Згодом Прем’єр виступив за формування плану сталого поводження з твердими побутовими відходами в кожній області країни, щоб розв’язати екологічні проблеми. Передовсім слід розпочати з формування сталого підходу до поводження з ТПВ.

Черг до паспортистів не виникне

Найбільше часу міністри приділили темі отримання країною безвізового режиму з ЄС. Володимир Гройсман говорив про потребу провести широку кампанію інформування населення щодо можливостей безвізового режиму та про недопущення міграційними службами черг під час оформлення  біометричних паспортів. Він вважає рішення щодо безвізу результатом масштабної роботи всієї країни, яка змогла виконати понад 150 різних реформаторських заходів.

«Найближчим часом ми отримаємо можливості, щоб українці подорожували без віз територією ЄС. На превеликий жаль, це відбувається пізніше, ніж ми планували. Це не щось таке, що є великим подарунком. Вважаю, що візовий режим для українців — це рудимент старої системи, яка відгороджувала 45-мільйонну країну в центрі Європи від цивілізованого світу. Те, що ми розпочали непростий історичний рух, щоб повернутися до європейської родини, свідчить тільки про єдине: що такими кроками ми зробимо все належне, аби українців у кожному куточку світу поважали, щоб ніхто нас не вважав людьми другого сорту. Тому маємо скасувати всі бар’єри і рухатися динамічно, зокрема проводячи необхідні зміни всередині своєї країни», — означив позицію Володимир Гройсман.

Він запропонував розширити роботу представництв прикордонної служби, консульств, посольств у пунктах перетину кордону, зібрати міжвідомчі групи на кордонах для опрацювання технічних питань, які потрібно буде врегулювати після запровадження безвізового режиму з ЄС. Мета — «боротися за кожного громадянина, за його права». Окрім цього, стануть у пригоді нові підходи в роботі Державної міграційної служби. Передовсім вона має забезпечити якісне і швидке надання адміністративних послуг українцям.

«Система має функціонувати належно. Треба, щоби ми уникнули такого явища, як черги до паспортиста, — означив позицію Прем’єр. — Багато повноважень у цій сфері вже передано на місцевий рівень. Важливо забезпечити максимальну доступність для людей, проявити організаційну єдність, коли всі послуги можливо отримати в одному місці».

У 2017-му 2 мільйони схочуть біометрику

Потім тримав слово перший заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко. Він заявив, що рішення про запровадження безвізового режиму для України планують передати на затвердження Раді Європейського Союзу 11 травня. 26 квітня Комітет постійних представників ЄС має підтвердити результати цього процесу європейській інституції з надання Україні безвізового режиму. «11—15, можливо, 18 травня відбудеться підписання. Підписуватиме голова Європарламенту. Підпис ставитимуть мальтійським головуванням», — пояснив посадовець. Ще кілька діб буде витрачено на публікацію в ЄС цього документа. Через 20 днів із часу публікації всі прикордонні регламенти буде узгоджено, і Україна офіційно набуде статусу країни, громадяни якої можуть перетинати кордони ЄС, точніше Шенгенської зони, без віз.

Голова Державної міграційної служби Максим Соколюк запевнив Прем’єра, що роботу всіх центрів з видачі біометричних паспортів буде відновлено найближчим часом. До видачі біометричних документів долучилися й центри надання адміністративних послуг. Їх 18. Найближчими тижнями мають почати роботу ще 10 київських центрів та 2 центри у Харкові. 26 центрів паспортного сервісу працюють у найбільших містах України. Цю тему посадовець розширив словами: «Усі підрозділи міграційної служби оснащено обладнанням для видачі біометричних паспортів. Цьогоріч заплановано закупівлю додатково 230 робочих станцій. Але ще потрібно щонайменше 470 таких робочих станцій».

До речі, у Державній міграційній службі прогнозують, що до кінця року понад 5,2 мільйона українців матимуть біометричні паспорти для виїзду за кордон. У цьому контексті Максим Соколюк розповів: «Міграційна служба вже оформила понад 3 мільйони, закордонні дипломатичні установи — 145 тисяч біометричних паспортів. Усього кількість оформлених біометричних паспортів — 3 240 705». За його даними, щодня понад 10 тисяч громадян отримують біометричні паспорти для виїзду за кордон. У ДМС очікують, що за результатами цього року буде оформлено ще близько 2 мільйонів паспортів нового зразка.

Того дня КМУ також ухвалив проект розпорядження про закупівлю лікарських засобів і медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій.